Ingezonden persbericht

Matig Nederland Intercultureel niet Competent

Het Nederlandse zakenleven moet op cursus

EINDHOVEN, 20031230 -- "Het Nederlandse zakenleven moet op cursus". Dit zegt althans Dhr. Close van Move to Holland bij de aankondiging van zijn serie workshops "Intercultureel Zaken doen" welke in januari van start gaan. "Als 70% van internationale transacties falen wegens interculturele communicatie problemen en mismanagement, moet er nodig wat gebeuren. Stel je voor wat 25% verbetering van onze internationale scores betekent voor ons bedrijf, het bedrijfsleven, de werkgelegenheid, ons zelfvertrouwen en uitstraling?"


Dhr. Close kwam na 27 jaar buitenland terug in Nederland en trof een voor hemzelf vreemd land aan. Volgens Dhr. Close mist Nederland kracht en pit als het gaat om haar eigen positie op de wereldkaart te bevestigen en verbeteren. Bij terugkeer kreeg deze entrepreneur de indruk dat Nederland een culturele identiteitscrisis aan het doormaken was. Wat is Nederland nu en wat zal het zijn in de toekomst? Vage discussies over allochtonen, autotonen, integratie, verplicht Nederlands, enz. enz. zijn allemaal symptonen van een gevoel van onzekerheid en gebrek aan collectief zelfvertrouwen. Dit gevoel stralen we ook uit naar buiten waar we over komen als gemiddeld en naar beneden afgerond.

Close ziet honderden jaren Nederlandse glorie, die nogsteeds garant staat voor erkenning in alle uithoeken van de wereld, behalve tegenwoordig in eigen land. Via het bedrijf Move to Holland biedt Dhr. Close een eigen kijk op de Nederlandse internationale zakenmentaliteit door middel van workshops die maar één dag per maand duren, vier of vijf keer. Er wordt volop gediscussieerd en ingegaan op voorbeelden en theorien. Er wordt gekeken naar anderen, gesproken over anderen.....

"Door het anders zijn van vreemden te bekijken komen we automatisch tot de kern van de kwestie: Onszelf leren kennen", aldus Close. "De gewaarwoording dat wij zelf als anders beschouwd worden door onze zakenpartners of klanten is een hele vreemde ervaring, iets dat je leven verandert. Je gaat anders naar jezelf kijken, je eigen gedrag onder de loep nemen".

Het mooie van de workshops is dat je gaandeweg ziet hoe mensen de opgesloten zaten in hun eigen wereldje, hoe vaak ze ook reizenden en hoe belangrijk ook hun positie, langszaam openen en de wereld met andere ogen gaan bekijken. Je ziet ze dan ook teruggrijpen naar hun eigen cultuur, het eigen houvast, maar nu vanuit een heel ander optiek, namelijk die van een buitenstaander, een verhoogd geplaatste die de eigen cultuur plaatst naast alle anderen met respect en eerbied. Zo'n persoon heeft de spirit die nodig is om de wereld te veroveren.

www.movetoholland.nl




Ingezonden persbericht