Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Harmonie toernooi: En de winnaar is Friso Nijboer

De laatste ronde, een ronde waarin de beslissingen vallen. De laatste uren van spanning, triomf en melancholie. De spelers weten wat ze zoeken, maar weten niet wat ze zullen vinden. Het lot wees uiteindelijk naar Friso Nijboer, overwinnaar van Jan Werle en koning van het Harmonie Schaaktoernooi 2003. Een goede winnaar, een terechte winnaar. Jan Smeets speelde in deze ronde remise, wat goed was voor een grootmeesterresultaat.

De ronde stond in het teken van de tweestrijd Nijboer Kurnosov. Na de eerste tijdcontrole waren er nog twee partijen gaande, de partijen die er toe deden. Nijboer won, Kurnosov moest en zou ook winnen. Hij kwam tot het eindspel toren tegen loper, en speelde dat eindeloos door. Dat mag. Zoals de wet van de moraal verschilt, zo onderscheidt het reglement zich van de sportiviteit. Gelukkig kon Michiels na vijftig zetten zonder slagwisseling remise claimen. Met de laatste zet van het toernooi werd de winnaar bekend. Friso Nijboer, schaakkoning van Groningen voor een jaar.

De A groep kende een exotische winnaar. Zhao uit China, WGM uit het land van de vele mensen. Zij zegde toe om volgend jaar haar kunsten te vertonen in de invitatiegroep.

Wat gebeurde er zoal in dit toernooi? Veel. Maar één incident wil ik er uitlichten. In de voorlaatste ronde viel er een slachtoffer van de nieuwe reglementen. Z'n mobiele telefoon ging af, partij verloren verklaard. Door wie werd de ongelukkige schaker gebeld? Sport is het streven te winnen met alle middelen die niet expliciet door de spelregels zijn verboden. Daarom voorzie ik een verwoed verzamelen van mobiele telefoonnummers van toekomstige tegenstanders. Nieuwe spelregels, nieuwe kansen.

Het toernooi werd uitgeleid met een gezellige prijsuitreiking. In het sportcafé van de universiteit was de epiloog aan Jan Colly, voorzitter van de SO-ON. Hij kon garanderen dat ook het komend jaar er een Harmonie toernooi zal zijn en wenste alle deelnemers een goed en enerverend schaakjaar 2004 toe.