Ingezonden persbericht


PERSBERICHT


Leidschendam, 30 december 2003

Algemene Voorwaarden en geschillenregeling doe-het-zelf vergroten de klantvriendelijkheid van bouwmarkten

Service en klantvriendelijkheid staan hoog in het vaandel in de doe-het-zelfbranche

Vanaf 1 januari 2004 zijn in alle bouwmarkten, die zijn aangesloten bij de Vereniging van Winkelketens in de DHZ-branche (VWDHZ), de algemene voorwaarden voor de doe-het-zelfbranche van toepassing.
De algemene voorwaarden zijn in 2003 tot stand gekomen in een overleg van de VWDHZ, de Consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis. Dit overleg vond plaats in het kader van de Coördinatiegroep Zelfreguleringsoverleg (CZ) van de Sociaal Economische Raad (SER).

In de praktijk betekent dit dat wanneer consument en ondernemer er samen niet uitkomen, beiden de mogelijkheid hebben om naar de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenklachten (www.sgc.nl) te stappen. In de geschillencommissie zitten winkeliers en vertegenwoordigers van consumentenorganisaties.
De werkwijze van een geschillencommissie voorkomt bij consumentenklachten tussen klant en winkelier een dure juridische procedure door inschakeling van de Rechtbank. Een uitspraak van de geschillencommissie is bindend voor alle betrokkenen.

De algemene voorwaarden bieden consumenten duidelijkheid en helderheid. Zo worden uniforme eisen gesteld aan de omgang met retournering van goederen. Daarnaast wordt aandacht besteed aan zaken zoals de wijze waarop de bouwmarkt producten in de winkel aanbiedt, het bezorgen bij de klant en het op maat bestellen van producten.

De algemene voorwaarden zijn tot stand gekomen met medewerking van de Sociaal Economische Raad (www.ser.nl). De bij de VWDHZ aangesloten ondernemingen zijn te vinden op www.rndweb.nl evenals de algemene voorwaarden.

Bouwmarkten zijn zeer populair bij consumenten door in ruim opgezette winkels een breed assortiment te presenteren (one stop shoppen) en flexibel in te spelen op consumentenwensen. Bovendien zijn bouwmarkten goed bereikbaar per auto en hanteren ze ruime openingstijden voor de klusser.

Leden van de Vereniging van Winkelketens in de DHZ-branche (VWDHZ) zijn Gamma, Karwei, Praxis, Formido, Inkoopcoöperatie Bouwen en Wonen (Nijhof Zelfbouw, Inter Chalet, Bouwmarkt Groenen en Boer Staphorst), Hornbach, Multimate, Hubo, Doeland en Big Boss.




Ingezonden persbericht