Verbond van Verzekeraars

Ruim 98% verzekeraars tekent in op convenant verhaalsrecht WAO

Ruim 98% van de WAM-verzekeraars (gemeten naar het bruto premie-inkomen) heeft ingetekend op het nieuwe convenant verhaalsrecht inzake WAO, Wet arbeidsongeschiktheid zelfstandigen (WAZ), Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (Wajong) en Ziektewet (ZW). Het nieuwe convenant tussen het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) en het Verbond wordt daarmee op 1 januari 2004 van kracht.

Het convenant verhaalsrecht is in het leven geroepen om regreszaken tussen het UWV en verzekeraars te regelen. Als een voetganger als gevolg van een aanrijding door een automobilist arbeidsongeschikt raakt, kan hij recht hebben op een WAO-uitkering die door het UWV wordt verstrekt. Het UWV kan deze uitkering verhalen op de verzekeraar van de aansprakelijke automobilist. In het convenant hebben het UWV en het Verbond vastgelegd volgens welke regels dit moet gebeuren, met als doel om regreszaken zo snel mogelijk en op een effectieve en efficiënte manier af te handelen. Bovendien worden kostbare (administratieve en juridische) procedures tussen de betrokken partijen op deze manier voorkomen.

Het vernieuwde convenant geldt evenals zijn voorganger voor WAO-, WAZ-, Wajong- en ZW-uitkeringen en heeft een looptijd tot en met 31 december 2006. Het UWV en het Verbond zullen het convenant in januari officieel ondertekenen.

Verzekerd!, december 2003