Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Meer gemak voor Barendrechtse ouderen en gehandicapten die reizen met Telemobiel

Vervoersgebied Telemobiel uitgebreid naar 5 zones

BARENDRECHT - Met ingang van 1 januari 2004 wordt het vervoersgebied van Telemobiel uitgebreid van 3 naar 5 zones (inclusief de zone 'Barendrecht'). Het gaat hierbij om dezelfde zones als de zones die in het stad- en streekvervoer gelden. De uitbreiding heeft voor Barendrechtse gehandicapten en ouderen met een Telemobielpas een aantal belangrijke voordelen. In Barendrecht werd in 1995 gestart met Telemobiel. Het is een vorm van collectief vervoer bedoeld voor gehandicapten en voor ouderen die als gevolg van een beperking geen gebruik kunnen maken van regulier openbaar vervoer.

Tot op heden reed Telemobiel naar een aantal vaste bestemmingen zoals onder andere Rotterdam-Zuid, Ridderkerk, Zwijndrecht, Albrandswaard en Hendrik Ido Ambacht. Door de uitbreiding naar 5 zones kunnen Telemobielgebruikers meer bestemmingen bereiken. Zo is overstappen bij zorgcentrum Simeon en Anna (de huidige grens met Rotterdam-Zuid) niet meer nodig en kunnen alle adressen in Rotterdam rechtstreeks worden bereikt. De uitbreiding van de reismogelijkheden voor Telemobielgebruikers is onderdeel van het nieuwe gemeentelijk beleid in het kader van de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG). Op 26 januari 2004 wordt dit beleid besproken in de Barendrechtse gemeenteraad. Vooruitlopend op de besluitvorming door de gemeenteraad heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om de uitbreiding van het vervoersgebied van Telemobiel al per 1 januari 2004 in te laten gaan. Barendrecht volgt met deze uitbreiding het Landelijke Protocol WVG. In dit protocol is afgesproken dat gemeenten een zorgplicht krijgen voor gehandicaptenvervoer tot 5 zones.

Traxx is er voor ritten vanaf 6 zones
Telemobielgebruikers kunnen vanaf 1 januari 2004 net als voorheen de centrale van Taxi Bakker bellen op nummer (0180) 613 047. Taxi Bakker controleert vervolgens of de opgegeven rit, inclusief de zogenoemde 'instapzone' Barendrecht, niet meer bedraagt dan 5 zones. Wanneer een bestelde rit 6 zones of meer bedraagt, wordt verwezen naar de bovenregionale vervoersregeling Traxx. Traxx heeft een vervoersplicht vanaf de 6e zone en wordt in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport door Connexxion uitgevoerd. Telemobielgebruikers kunnen de Traxx-vervoerspas eenvoudig aanvragen. Een folder met aanvraagformulier voor Traxx is verkrijgbaar in het gemeentelijk Servicecentrum. Het Servicecentrum is op werkdagen geopend van 9.00 tot 15.00 uur en bovendien op maandag- en woensdagavond van 18.30 tot 20.00 uur. Ook is het mogelijk de folder telefonisch aan te vragen en wel op nummer (0180) 698 398, keuze-optie 3. Daarnaast kan ook de centrale van Taxi Bakker meer informatie verstrekken over de diverse reismogelijkheden. Overigens zijn alle bij de gemeente bekende gebruikers van Telemobiel deze week per brief op de hoogte gesteld van de veranderingen met betrekking tot het vervoersgebied van Telemobiel en Traxx.

Noot voor de pers,