Koninklijke bibliotheek

Oud bibliothecaris dr A.W. Willemsen overleden

Op 20 december is dr A.W. Willemsen overleden. Aanvankelijk als onderbibliothecaris, en later als bibliothecaris van de Koninklijke Bibliotheek heeft hij een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de KB en van de Nederlandse bibliotheekwereld in het algemeen.

Arie Wolter Willemsen werd geboren in 1930 in Terwolde (Gld.), waar zijn vader een winkel met 'maalderij' (electrische graanmolen) had. Hij studeerde geschiedenis in Utrecht, waar hij via zijn leermeester prof. P. Geyl kennis maakte met de Vlaamse beweging. Zijn dissertatie handelde in 1958 dan ook over Het Vlaams-nationalisme 1914-1940. De kwaliteit van dat werk werd algemeen erkend. Willemsen vond echter na zijn militaire dienst (bij de marine) een werkkring niet als historicus maar als wetenschappelijk ambtenaar bij de Koninklijke Bibliotheek. Zijn bijzondere kwaliteiten vielen al spoedig op bij de bibliothecaris dr L. Brummel, en bij zijn opvolger, dr C. Reedijk. Willemsen werd secretaris van de landelijke Rijkscommissie van Advies inzake het Bibliotheekwezen. Binnen de KB functioneerde hij vanaf 1969 als onderbibliothecaris. In die functie gaf hij de aanzet tot enkele belangrijke initiatieven voor de KB en voor de Nederlandse bibliotheekwereld.

Tot die initiatieven behoorde de totstandkoming van het Depot van Nederlandse Publicaties en de voorbereiding van de nieuwbouw van de KB. Nederland kent als een van de weinige landen geen wettelijk depot van publicaties, maar dank zij goede samenwerking met de uitgevers bleek het mogelijk een dergelijk depot op vrijwillige basis op te zetten. In het verlengde daarvan lag de aanvaarding door de KB van de verantwoordelijkheid voor de Nederlandse Bibliografie, Brinkman's Catalogus. De groei van de collecties maakte de bouw van een nieuwe bibliotheek des te wenselijker, en het was vooral aan het vele voorbereidende werk van Willemsen te danken dat de verhuizing van Lange Voorhout naar de omgeving van het Centraal Station in Den Haag in 1982 voltooid werd.

Een landelijk initiatief dat in de jaren 1980 van de grond kwam betrof de gemeenschappelijke catalogisering in een geautomatiseerd bibliotheeksysteem, Pica. Na het vertrek van dr Reedijk als bibliothecaris in 1986 leek Willemsen de aangewezen opvolger, maar het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen gaf de voorkeur aan een gedeelde verantwoordelijkheid met de Utrechtse bibliothecaris drs J van Heijst. In 1990 ruilde Willemsen zijn functie als bibliothecaris in voor die van adviseur van het Algemeen Bestuurscollege van de Koninklijke Bibliotheek. In die hoedanigheid heeft hij nog een belangrijke bijdrage geleverd aan de wetenschappelijke literatuurvoorziening op het gebied van de geesteswetenschappen in Nederland.

Naast zijn werk als bibliothecaris bleef Willemsen betrokken bij de Vlaamse beweging en de Groot-Nederlandse gedachte. Hij was een van de drijvende krachten achter de Bibliografie van de Nederlandse Taal- en Literatuurwetenschap die in 1970 van de grond kwam. Tevens speelde hij een rol bij de oprichting van de Nederlandse Taalunie, en zette hij zich in de jaren 90 nog in voor het Huis der Nederlanden in Kaapstad. De Koninklijke Bibliotheek gedenkt hem als een bibliothecaris die met grote inzet en bevlogenheid de nationale bibliotheek gestalte heeft gegeven.
29 december 2003

Koninklijke Bibliotheek - Nationale bibliotheek van Nederland