De Unie


Arcadis - Unie stoort zich aan handelswijze

19 december 2003 - Groot was uw en onze schrik toen wij tot de ontdekking kwamen dat de directie in het principeakkoord, inzake de nieuwe pensioenregeling, het begrip solidaire beschikbare premieregeling introduceerde. Zeer nadrukkelijk wil ik stellen dat van vakbondszijde gedurende de onderhandelingen steeds gesproken is over het middelloon systeem.

Bij mij als onderhandelaar zijn door deze gang van zaken vele vragen gerezen over de wijze van communiceren tussen de CAO-partijen.

Arcadis zelf heeft in haar pensioennotitie van 21 februari 2003 nota bene een geïndexeerde middelloonregeling voorgesteld met handhaving van het beschikbaar premiesysteem voor boven de excedentgrens.

Ik betreur het zeer dat door deze gang van zaken een ruime meerderheid van onze leden het principe-akkoord heeft afgewezen. Voor de volledigheid is dit ook deels gebeurd door de voorgestelde inlevering van de 0,8% van de premiespaarregeling.

Vaststellende dat inmiddels ook de overheid zich via het Centraal Akkoord bezig houdt met pensioenregelingen, en onze CAO afloopt op 1 april 2004, lijkt het mij verstandig eerst de discussie over dit onderwerp af te wachten tussen overheid en vakbonden begin volgend jaar. Wij houden u op de hoogte.

Tot zolang blijft de huidige CAO van kracht.

Ik dank u voor de wijze waarop u in grote getale hebt gereageerd.

Hans van Bovene
bestuurder

maandag, 29 december 2003