Te veel vuurwerkopslag

LEKSTROOM/RIJN&VENEN 29-12-2003 - Door medewerkers van het Bureau Milieuhandhaving Politie Utrecht West werden in afgelopen week gerichte controles uitgevoerd bij verkooppunten van vuurwerk. In totaal werden ongeveer 40 bedrijven gecontroleerd en in 9 gevallen werd niet voldaan aan de vergunningsvoorschriften. In totaal werd 1000 kg vuurwerk inbeslaggenomen.

De controles werden uitgevoerd in het westelijk weidegebied van de regio Utrecht.

Speciale aandacht ging uit naar de wijze van opslag van, en de totale hoeveelheid opgeslagen/aanwezig vuurwerk.

In 9 gevallen (22,5 %) bleek dat niet werd voldaan aan de vergunningsvoorschriften.

De meest geconstateerde overtreding was het voorhanden hebben van meer vuurwerk dan toegestaan in de kluis.

In 1 geval was voor 500 kg een vergunning afgeven en werd in de kluis 800 kg aangetroffen. Toen bij nader onderzoek in een schuur bij het bedrijf nog eens 1000 kg werd aangetroffen is dit vuurwerk in beslag genomen.In enkele gevallen werd meer vuurwerk buiten dan in de kluis aangetroffen.

Waar teveel vuurwerk in de kluis werd aangetroffen werd de verkoper in de gelegenheid gesteld dit zelf naar de leverancier af te laten voeren. Vuurwerk dat buiten de kluis stond moest naar de kluis worden verplaatst.(binnen vergunningseisen)

Tegen de bedrijven is proces-verbaal opgemaakt.

Actieoverzicht.

Bij 1 bedrijf werd in eerste instantie 300 kg teveel vuurwerk in de goedgekeurde kluis aangetroffen. Bij nacontrole bleek dit overtollige vuurwerk wel afgevoerd maar werd in een schuur nog eens ruim 1000 kg consumentenvuurwerk aangetroffen en inbeslag genomen.

Bij 1 bedrijf werd in de kluis 287 kg teveel vuurwerk aangetroffen.

Bij 1 bedrijf stond in de "ompakruimte" ongeveer 278 kg vuurwerk terwijl in een niet gekeurde vuurwerkkast ongeveer 25 pakketten werden aangetroffen. +/- 200 kg. Hier mag tijdens het ompakken 500 kg liggen maar dan moeten er wel activiteiten plaats vinden. Er mag niet worden "opgeslagen".

Bij 1 bedrijf bleek niet alleen 245 kg teveel aan vuurwerk aanwezig maar het vergunde vuurwerk bleek grotendeels in pakketten buiten de kluis op een magazijn zolder te staan.

Bij 1 bedrijf werd ruim 200 kg meer aangetroffen dan vergund.

Op 1 locatie werd 640 kg teveel aangetroffen.

Bij 1 bedrijf werd, opgeslagen in een nabij geparkeerd voertuig, binnen de bebouwde kom ruim 1700 kg consumentenvuurwerk aangetroffen door leden van het wijkteam.

Bij 1 bedrijf werd al vuurwerk in de kluis aangetroffen terwijl de kluis nog niet was gekeurd en ook niet voldeed aan de te stellen eisen.