Politie Drenthe

Radardector op 1 januari 2004 verboden

Assen 26-12-2003 - Nieuwsbericht Politie Drenthe

Boetegeld = Sneu Geld

Verbod op radardetectoren een feit.

Nadat twee fabrikanten van radardetectors een door hen aangespannen kort geding om een verbod op radarverklikkers te voorkomen bij de rechtbank van Den Haag hebben verloren is het definitief dat per 1 januari 2004 een verbod van kracht is op de invoer, de handel en het gebruik van radarverklikkers.
De handhaving van het handelsverbod is een zaak van de Voedsel en Warenautoriteit en de invoer wordt gecontroleerd door de douane. De politie pakt de handhaving op rond het aanwezig hebben van een radarverklikker op of aan motorrijtuig.

radardetector

Verboden

Bij aantreffen van een radarverklikker zal de politie een zogenaamde kennisgeving van bekeuring uitreiken aan de verdachte en wordt de radarapparatuur in beslag genomen.
Het Openbaar Minsterie legt in het algemeen een boete op van 250 euro.

Als een radar verklikker niet of niet op een simpele manier uit de auto verwijderd kan worden neemt de politie de apparatuur toch in beslag en gaat tevens over tot invordering van het kentekenbewijs. De eigenaar van de auto krijgt dan vier weken de tijd om de apparatuur te laten verwijderen en over te dragen aan de politie. Hij krijgt dan zijn kentekenbewijs terug.
Een verdachte die daaraan niet voldoet maakt zich schuldig aan een misdrijf wegens het opzettelijk onttrekken aan de bewaring van "enig goed waarop krachtens de wet beslag werd gelegd"

Het verbod op de invoer handel en het gebruik van radarverklikkers is er volgens de nota van toelichting gekomen omdat de toepassing van radarverklikkers zorgt voor een verminderde effectiviteit van snelheidscontroles vormt en aldus een gevaar is voor de verkeersveiligheid.

Controles komende week

Bij Boetegeld = Sneu Geld staan de komende week onder meer de volgende controles gepland:
Vrijdag 2e kerstdag: is er 's middags en ' s avonds een alcohol en een lasersnelheidscontrole in Assen en Zuidlaren
Zaterdag 27 december wordt er op diverse locaties in en rond Hoogeveen gecontroleerd op alcohol en de draagplicht van de autogordel. Zondag 28 december is er 's avonds een alcoholcontrole in Assen. Maandag 29 december wordt er in en rond Hoogeveen een gordel en rood licht controle gehouden.
Dinsdag 30 december is er een radar snelheidscontrole op de Ir. Van Veelenweg in Gasselternijveen, de Drentse mondenweg bij Nieuw Buinen en de N376, de weg Rolde Veenoord.
Woensdag 31 december wordt er op snelheid gecontroleerd op diverse locaties
In de omgeving Gieten / Annen.