Gemeente Emmen

Persbericht: Emmen behaalt gelijk in uitspraak Centrale Raad van Beroep

23 december 2003

Op 2 december jongstleden heeft de Centrale Raad van Beroep een uitspraak gedaan in een hoger beroep dat de Gemeente Emmen heeft aangespannen. Een vijftal uitspraken van de rechtbank in Assen was hiervoor de aanleiding. Het ging in deze zaken met name om de juridische status van het Wvg-protocol. De gemeente Emmen is van mening dat het WVG-protocol de status van beleidsadvies heeft. De Centrale Raad van Beroep heeft de gemeente hierin gelijk gegeven.

In maart 2002 heeft de minister van SZW met VNG en de CG-Raad (Chronisch zieken en Gehandicaptenraad in Nederland) het Landelijk protocol Wet voorzieningen gehandicapten ondertekend. Hierin staan aanbevelingen voor de uitvoering van de Wvg, onder meer voor de aspecten doelmatigheid en cliëntgerichtheid. De gemeente Emmen is van mening dat het Protocol een beleidsadvies is. Emmen heeft een aantal aspecten in haar beleid en uitvoering overgenomen, maar is niet tot integrale overname van het Protocol overgegaan.

Uitspraak Centrale Raad van Beroep
De Centrale Raad van Beroep is nu van oordeel dat het Protocol slechts kan worden aangemerkt als een beleidsadvies. Hierin staat niet meer dan de toenmalige, politieke intentie om bestaande prioriteiten in de uitvoering van de Wvg in een andere richting bij te stellen. De gemeenten zijn in beginsel vrij om het protocol helemaal of voor een deel op te nemen en uit te werken in de de WVG-verordeningen of in het beleid. Nu Emmen niet het gehele Protocol heeft overgenomen kan de Centrale Raad de bestreden besluiten niet aan het protocol toetsen. Daarmee heeft de Centrale Raad Emmen in haar opvattingen in het gelijk gesteld.

In beroep
De gemeente Emmen is in beroep gegaan nadat de Rechtbank Assen in een vijftal rechtzaken oordeelde dat de opvatting van Emmen onjuist was. De rechtbank oordeelde dat het Wvg-Protocol een belangrijk geldende normstelling is voor de invulling van het begrip verantwoorde voorzieningen. Dit zou blijken uit het feit dat de minister met de belangenorganisaties het document heeft ondertekend, maar ook omdat een wetwijziging Wvg in voorbereiding is. Daarmee zou in rechte aan het Protocol kunnen worden getoetst. De Centrale Raad van Beroep heeft nu besloten dat het Protocol de status van beleidsadvies heeft en hiermee de gemeente Emmen in het gelijk heeft gesteld.

Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud van de sites waarmee een link is aangebracht op basis van een aantal criteria, valt niet onder verantwoordelijkheid van de gemeente Emmen.

© 2003 Gemeente Emmen