Gemeente Purmerend

Feestdagen en het milieu

Kerst en oud en nieuw zijn traditiegetrouw dagen voor gezellig samenzijn. Vooral de kerst is een feest dat gezamenlijk wordt gevierd. Een feest met cadeaus en veel en lekker eten en drinken. Na afloop van de feestdagen blijft veel (verpakkings)papier, glas en etensresten over.

Cadeaupapier, (verpakkings)karton maar ook de kleine doosjes van bijvoorbeeld zeep, luchtjes, medicijnen en kassabonnen horen in de papierbak. Papier apart houden spaart ook bomen. Vooral kleine stukjes papier en karton komen bij het restafval. Veel kleine papiertjes maken een flinke hoeveelheid papier. Gebruikt papier is een prima grondstof voor nieuw papier. Papier moet niet met het restafval verbranden. Alle papier hoort in de papierbak.

Glas, ook potjes en flesjes van sausen en parfums Glas hoort in de glasbak. Maar er zit nog veel bij het restafval. Bijvoorbeeld kleinere glasverpakkingen als potjes en flesjes van sausen, sambal, kruiden, deodorant, parfums en crèmes (ook de monsterflesjes en glazen potjes) komen onnodig in de verbrandingsoven terecht. Dat is jammer, want gebruikt glas is een prima grondstof voor het maken van nieuwe flessen en potten, groot en klein. Verbranden is kostbaar en belast het milieu. Het mooiste is het verbranden van alleen niet-herbruikbare stoffen.

Kerstdiner, nieuwjaarslunch en alles daartussen Maaltijden en snacks leveren altijd na consumptie, buiten verpakkingsmateriaal als papier en glas etensresten op. Het begint al bij de bereiding van de maaltijden: schillen van aardappels en vruchten, overtollig groen van groente, botten en visafval. Na de maaltijd blijven etensresten, botten, kluiven, graten, pitten, kaaskorsten en fruitresten over. Etensresten horen in de gft-bak.

Servetten bij gft
Verbranden van herbruikbaar materiaal is immers zonde. Groen, groente- en etensresten krijgen een nieuw leven als compost. Ongekleurde papieren servetten mogen ook bij het gft-afval. In de gft-compartiment of -bak heeft het zelfs een functie, het absorbeert vocht waardoor het afval minder nat is en dus minder snel geurt. Het composteert prima, als het bij het gft-afval terechtkomt en niet bij het restafval.

Hou t apart

Want je hebt afval en afval