Multiscope

Persberichten
De stem van de kiezer

's-Hertogenbosch - 24-12-2003. Online onderzoeksbureau Multiscope heeft de mening van de Nederlandse bevolking gepeild over de prestatie van 26 bewindslieden en 150 tweede kamerleden in 2003. Jan Marijnissen komt uit de bus als de beste politicus van 2003. Jan Peter Balkenende komt uit de bus als slechtste politicus van 2003. In totaal werkten 9.789 panelleden van Multiscope mee aan het onderzoek.

Achtergrond
In de afgelopen weken kozen zowel de parlementaire journalisten (1) als de politici zelf (2) de beste en slechtste politicus van 2003. Omdat de stem van de kiezer hierin onvoldoende gehoord werd, initieerde Multiscope een omvangrijk onderzoek om de mening van het Nederlandse volk te peilen.

Beste politicus van 2003
Jan Marijnissen scoort met een 7,09 het hoogste rapportcijfer van alle politici. Bijna 1.400 respondenten noemden hem als beste politicus (14%). Ongeveer 70 respondenten (
Slechtste politicus van 2003
Minister-president Jan Peter Balkenende scoort met een 4,36 het laagste rapportcijfer. Een overweldigende meerderheid van ruim 5.000 respondenten (51%) noemt hem de slechtste politicus. Ruim 600 respondenten (6%) hebben nog wel vertrouwen en noemen hem de beste politicus. In de ranglijst valt verder op dat alle LPF politici een onvoldoende scoren. Ayaan Hirsi Ali (VVD) en Piet Hein Donner (CDA) completeren de top 10 van slechtste politici.

Beste Partij van 2003
Aangezien van iedere politicus bekend is welke partij deze vertegenwoordigt, is ook een gemiddeld rapportcijfer berekend van iedere partij. Het resultaat is te vinden in de volgende tabel:

Uit de tabel blijkt dat de linkse (oppositie) partijen het beste rapportcijfer scoren. Van de regeringspartijen scoort alleen D66 hoger dan een zes. Hieruit kan geconcludeerd worden dat Nederlanders ontevreden zijn over het gevoerde beleid. Dat er veel onvrede is over de prestatie van politici in het algemeen in 2003 blijkt uit het feit dat 66% van de respondenten aangeeft (zeer) ontevreden te zijn. Slechts 12% is (zeer) tevreden.

Nieuwjaarsrapport
Multiscope stuurt de 26 bewindslieden en 150 kamerleden die over een publiekelijk e-mail adres beschikken hun persoonlijke 'nieuwjaarsrapport' toe. In het nieuwjaarsrapport zijn het rapportcijfer, naamsbekendheid en plaats op de ranglijst vermeldt.

Onderzoeksmethode
De peiling werd uitgevoerd via het online panel van Multiscope. Dit panel omvat op dit moment meer dan 100.000 Nederlanders. Panelleden kregen een online vragenlijst voorgelegd. Daarin werden uit de lijst van alle politici 'at random' tien namen voorgelegd. Voor de politici die bekend waren bij de respondent werd gevraagd om een rapportcijfer tussen 1 en 10 toe te kennen. De tabellen zijn gebaseerd op de gemiddelde rapportcijfers die aldus verkregen worden. Alleen politici met een naamsbekendheid hoger dan 33% zijn opgenomen in de tabellen. Zij zijn door minimaal 200 panelleden beoordeeld.

Met het online panel is het mogelijk om landelijk representatief onderzoek uit te voeren. Waar nodig zijn data gecorrigeerd door middel van een 'matrix weging'. Zodoende kunnen de uitkomsten geëxtrapoleerd worden naar een landelijk representatief beeld. Bijna 9.800 respondenten verleenden tussen 21 en 23 december hun medewerking aan dit marktonderzoek. Meer informatie over het online panel van Multiscope is te vinden op: www.multiscope.nl/panel.phtml

Over Multiscope
Multiscope is een toonaangevend online onderzoeksbureau, gespecialiseerd in online onderzoek & enquêtes, panel services en website bereiksmeting. Het bedrijf voert online marktonderzoek uit sinds 1996 en is gevestigd in 's-Hertogenbosch.
---

(1) Zie: Radio 1 Journaal
(2) Zie: Netwerk