Ingezonden persbericht

Nederland heeft weinig gastgezinnen

Uitwisselingsorganisatie zoekt 50 gastgezinnen

Venray, 24 december 2003 - Travel Active, Nederlands grootste uitwisselingsorganisatie, is naarstig op zoek naar gastgezinnen voor buitenlandse studenten. Volgend jaar komen ruim 50 jongeren tussen 15 en 18 jaar uit onder andere Australië, Brazilië, België, Mexico, Japan, Venezuela en de Verenigde Staten als uitwisselingsstudent naar Nederland. Dit in het kader van het High School in Holland-programma van Travel Active. Zij gaan hier naar school en zoeken Nederlandse gezinnen om er voor een periode van vijf of tien maanden in huis te kunnen wonen als lid van het gezin. Tot nu toe blijft het aanbod van gastgezinnen in Nederland echter ver achter op de vraag. Travel Active zoekt daarom een groot aantal gastgezinnen die de uitwisselingsstudenten gedurende hun verblijf in Nederland in hun gezin willen opnemen.

Jaarlijks nemen vele jongeren deel aan het internationale High School-programma. Nederlandse jongeren die via dit programma naar het buitenland gaan, hebben niet te maken met een tekort aan gastgezinnen. In andere landen zijn er vaak genoeg gastgezinnen. Alleen in Nederland is altijd een tekort.

Travel Active selecteert de gastgezinnen en uitwisselingsstudenten voor het High School in Holland-programma zorgvuldig. De gastgezinnen zijn erg divers en weerspiegelen de Nederlandse bevolking. Tijdens het verblijf in Nederland blijven de studenten onder begeleiding van Travel Active. De gastgezinnen kunnen altijd de hulp inroepen van een persoonlijke, professionele begeleider bij hen in de buurt.

"Nederland staat bekend als een gastvrij land", zegt Mark Maasdam, Managing Director van Travel Active. "We moeten buitenlandse studenten die Nederland willen leren kennen, echter regelmatig teleurstellen wegens een tekort aan gastgezinnen. We snappen niet dat dit tekort er is. Het is leerzaam, leuk en interessant om tijdelijk een jongere uit het buitenland in huis op te nemen. In het kader van ons 15-jarig bestaan willen we in 2004 minimaal 50 studenten de mogelijkheid bieden hier naar school te gaan. Vandaar dat we druk op zoek zijn naar gastgezinnen in heel Nederland."

"Graag zou ik komend jaar een aantal maanden in Nederland naar school gaan. Het lijkt me erg leuk om de Nederlandse taal en Hollandse gebruiken te leren", zegt Dylan Blom, een 17-jarige scholier in Australië. "Ook hoop ik sneeuw in het echt te zien of te kunnen gaan schaatsen, iets dat ik nog nooit heb meegemaakt. Of het allemaal kan doorgaan, is onduidelijk. Ik sta op een wachtlijst en het is dus nog niet zeker of ik echt naar Nederland kan."

Dylan heeft nog geluk gehad dat hij is toegelaten tot het programma. Een beperkt aantal studenten worden op een wachtlijst geplaatst. Voor deze kleine groep studenten verwacht Travel Active wel een geschikt gastgezin te vinden. Veel buitenlandse studenten worden echter helemaal niet toegelaten tot het High School in Holland-programma, omdat er simpelweg te weinig gastgezinnen zijn.

Meer informatie over het High School in Holland-programma en het worden van gastgezin voor een buitenlandse student is te verkrijgen bij Travel Active, tel: 0478 - 551 900 of per e-mail: highschoolholland@travelactive.nl

###

Over Travel Active
Travel Active is Nederlands grootste uitwisselingsorganisatie. Het bedrijf is opgericht in 1989 en biedt jongeren van 15 tot 45 jaar de mogelijkheid om internationale werk-, studie-, stage-, vrijwilligerswerk- en au pair-ervaring op te doen in meer dan 30 verschillende landen. Travel Active biedt extra ondersteuning door een telefonische nooddienst, onafhankelijk advies voor verblijf in het buitenland en een op maat gemaakte reisverzekering. Jaarlijks nemen meer dan 2.000 jongeren deel aan de programma's die Travel Active biedt. Travel Active is de Nederlandse partner van de wereldwijde Work&Travel Company International, Amerispan en SYTO, en heeft een voortrekkersrol in de realisatie van wereldwijde keurmerken voor internationale werk-, studie-, stage-, vrijwilligerswerk-, au pair- en andere uitwisselingsprogramma's.



Ingezonden persbericht