Gemeente Nieuwegein

College akkoord met derde tussenrapportage (Tranche C) naar het Operationeel Ontwikkelingsplan Binne

Op 16 december j.l is het college akkoord gegaan de derde en laatste tussenrapportage (tranche C) in het planvormingsproces naar het OOB (Operationeel Ontwikkelingsplan Binnenstad). Inhoudelijk bouwt tranche C voort op de voorstellen voor de kernkwaliteit van de binnenstad, die in tranche B zijn gedaan. Op 6 januari wordt tranche C behandeld in de raadscommissie Binnenstad. Op basis van tranche C wordt het concept-OOB opgesteld. Met het concept-OOB wordt een communicatietraject gehouden. Vervolgens wordt de reacties verwerkt. In dezelfde periode worden naar verwachting de contracteringstrajecten met de marktpartijen afgerond. Daarna - naar verwachting op 7 april 2004- kan de gemeenteraad een definitief besluit nemen over de plannen voor het nieuwe stadscentrum voor Nieuwegein.

In tranche C kiest het college voor het programma en de stedenbouwkundige uitgangspunten voor de herontwikkeling van de binnenstad. Op basis van de huidige inzichten en de huidige economische situatie is scherp gekeken naar wat haalbaar en realistisch is in de ontwikkeling van een aantrekkelijk centrum. De oorspronkelijke ambities zijn vertaald in een kernkwaliteit die in zichzelf een goed vertrekpunt vormt voor een levendige, attractieve en economisch vitale binnenstad, die in de toekomst verder vorm kan krijgen.

Na eerder al een aantal forse bezuinigingsslagen (onder andere bij het verkeer, vervoer en parkeren) vond het college het extra investeringsbedrag nog te hoog. Het college heeft nu nog een aantal keuzen gemaakt om financieel binnen de gestelde kaders van ¤ 45 miljoen te blijven. Zo is gezocht naar winstoptimalisatie: op verschillende plekken in het centrum zijn extra vierkante meters winkels gepland. Voor de openbare ruimte zijn de eerder aangegeven besparingen definitief gemaakt. Dat betekent dat het dak boven het cultuurplein vervalt en dat het aantal hoogteverschillen is teruggebracht. Buiten het winkelgebied zijn extra besparingen in de uitvoering van de openbare ruimte gevonden. Eerder was al fors bezuinigd op het verkeer vervoer en parkeren. Daarnaast worden de culturele voorzieningen (nog) efficiënter en op onderdelen soberder uitgevoerd: 1. Theater
Het theater krijgt een grote zaal krijgt van circa 600 stoelen en een kleine zaal van 200 stoelen. Hiermee worden de programmeringmogelijkheden nog steeds groter dan in de huidige situatie. Het betekent dat het theater een beperkte regionale functie krijgt.
2. Bibliotheek
Het college heeft gekozen voor een nieuw bibliotheekconcept: een sterke en aantrekkelijke centrale bibliotheek en het omvormen van de decentrale bibliotheken in de wijken tot kleine, maar hoogwaardige agentschappen. Dit concept wordt nog nader uitgewerkt.
3. Maatschappelijk centrum / stiltecentrum
Het gehele maatschappelijk centrum / stiltecentrum heeft mede op verzoek van de raadscommissie definitief zijn plek gekregen in het oosten van de binnenstad (bij o.a. het gemeentehuis en de bibliotheek). 4. Kunstencentrum
Het kunstencentrum krijgt een vergelijkbaar oppervlakte ter beschikking als op dit moment. De uitbreiding waar sprake van was, is uitgesteld totdat er budget voor wordt gevonden.
5. Disco / poppodium
De combinatie disco / poppodium wordt niet door de gemeente geïnitieerd. Wanneer partijen zich melden, wordt gekeken naar de mogelijkheden.

De kernkwaliteit
In tranche C wordt het centrum compact, compleet en comfortabel. In west komt een sfeervol uitgaansplein met een gerenoveerd en uitgebreid theater met theatercafé, kunstencentrum, horeca, nieuwe bioscoop en winkelruimte. Cityplaza is en blijft de kern van de binnenstad maar de entrees en de wandelroutes worden aantrekkelijker gemaakt. Het plein waar nu de markt wordt gehouden, wordt een echt gezellig marktplein. In Cityplaza en in oost wordt het aantal winkels fors uitgebreid. In oost zijn verder plannen voor een warenhuis en een warenhuisplein. Daarnaast komt er een wat statiger stadhuisplein met stadhuis, bibliotheek, centrum voor beeldende kunst, maatschappelijk centrum / stiltecentrum, kantoren en winkels. Bezoekers kunnen straks via Cityplaza binnendoor maar ook via een wat langere, overal aantrekkelijke route buitenom. Daarnaast worden bestaande parkeergarages opgeknapt en worden een aantal parkeergarages nieuw gebouwd.

Waarom ook al weer een nieuwe Binnenstad?
De binnenstad van Nieuwegein ligt op een centrale plek in een stad die hard is gegroeid. De afgelopen 25 jaar heeft het centrum zich ontwikkeld tot een prima winkellocatie en een aantrekkelijke vestigingsplek voor diverse vormen van bedrijvigheid. Mensen uit Nieuwegein en de regio komen er graag om boodschappen te doen, te winkelen en naar het theater te gaan. Inmiddels is Nieuwegein de tweede stad van de regio Utrecht. En de komende jaren staat de stad niet stil: verschillende projecten en plannen in uitvoering zorgen voor de nodige dynamiek. Om die reden is de afgelopen jaren een discussie gevoerd over de vraag wat voor een binnenstad bij het Nieuwegein van nu en morgen past. De belangrijkste uitkomst daarvan is de ambitie te groeien naar een completere binnenstad, waar Nieuwegeiners naast winkels en theater ook komen voor hun paspoort, het bezoeken van de bibliotheek en een gevarieerde set aan culturele en andere uitgaansmogelijkheden. Daarnaast is het doel het centrum attractief te houden en aantrekkelijker te maken voor wonen en werken. Zowel overheid als private partijen hebben daar plannen en ideeën voor. Om te zorgen dat initiatieven elkaar versterken en dat het geheel meer wordt dan de som der delen, is gekozen voor een integrale aanpak van het centrum. Er is nog een andere reden om naar de toekomst van de binnenstad te kijken. De binnenstad is nog niet af. Het aantal voorzieningen is achter gebleven bij de groei van de stad. In de afgelopen decennia zijn ook mankementen aan het licht gekomen, waar iets mee moet. Onaantrekkelijke woonblokken aan de westkant. Braakliggende terreinen aan de oostkant en een gebrekkige stedenbouwkundige kwaliteit met een naar binnengericht winkelcentrum in het midden. De integrale aanpak moet de ambitie voor het gebied helpen realiseren en een antwoord vinden op de zwakke plekken en problemen.

Korte geschiedenis
In 1997 en 1998 is het college gesprekken met de bevolking aangegaan over hoe de Binnenstad van Nieuwegein er uit moet komen te zien. Op basis van deze gesprekken is de ambitie uitgesproken dat het een levendige binnenstad moet worden. Na verschillende rapportages resulteerde dat in het IOB (Integraal Ontwikkelingsplan Binnenstad). De gemeenteraad is eind 2001 akkoord gegaan met het IOB. Na de verkiezingen van begin 2002 heeft de Nieuwegeinse bevolking gekozen voor een nieuw college en een nieuwe samenstelling van de gemeenteraad. Dit resulteerde in een de opdracht voor het projectbureau om het IOB aan te passen. Het IOB werd te grootschalig gevonden: de nieuwe Binnenstad moest meer de 'Nieuwegeinse maat' krijgen. Het nieuwe plan gaat het OOB heten. Tranche C is de laatste tussenrapportage voor het OOB.

Invoerdatum 19-12-2003