Gemeente Leiden

Geen gesloten deuren

Achter de schermen van de raad: de raadsadviseurs

Publicatiedatum: 19 december 2003

Het werk van een raadslid heeft twee kanten: de wereld van papier en vergaderen, en de wereld daarbuiten, de werkbezoeken en de gesprekken met Leidse inwoners. Om zoveel mogelijk tijd te hebben om burgers te ontmoeten, zijn er raadsadviseurs die hen ondersteunen bij de werkzaamheden.

GRIFFIE - Leiden heeft vier raadsadviseurs: Marieke Ritzema, Liesbeth van Heezik, Mario van Tilburg en Anna-Marie Slink. Hun werk lijkt voor buitenstaanders vaak abstract, maar zij bieden belangrijke ondersteuning aan de raadsleden.

Op de vraag wat hun belangrijkste taak is antwoordt Mario: zorgen dat de juiste stukken op tijd bij de juiste personen terechtkomen. Maar dit houdt meer in dan alleen een stapel papier op iemands bureau leggen, blijkt al snel. De raadsadviseurs beoordelen die stukken ook, om te zien of ze wel aan allerlei voorwaarden voldoen. Niet elk stuk hoeft bijvoorbeeld naar de raad: over puur uitvoerende zaken, zoals bijvoorbeeld het kappen van een boom, neemt het college de beslissing. Dit scheelt voor de raad een hoop papierwerk.

Van links naar rechts: Mario van Tilburg, Marieke Ritzema, Anna-Marie Slink en Liesbeth van Heezik

Van links naar rechts: Mario van Tilburg, Marieke Ritzema, Anna-Marie Slink en Liesbeth van Heezik. Foto: Carry van Swieten

Voorwerk

Wat de raad ook tijd bespaart is het 'voorwerk' dat de raadsadviseurs vooral op stukken over belangrijke onderwerpen doen.

"Wat ik bijvoorbeeld leuk vind om te doen is regelmatig terugkomende stukken te vergelijken", vertelt Liesbeth. "Wordt het beleid dit jaar hetzelfde omschreven als vorig jaar? Waarom duurt een project nu vier jaar, terwijl er vorig jaar gezegd werd dat het drie jaar zou duren? Dit levert nuttige informatie op waar de raadsleden verder mee kunnen."

Marieke geeft een ander voorbeeld van dit soort voorwerk: "Je schrikt er soms van wat een dikke stapels papier er aangeboden worden. Van belangrijke stukken maken we dan een samenvatting waarin de besluiten op een rijtje staan. Soms staan er in een stuk allerlei impliciete besluiten, die je er niet zomaar uithaalt. Daar helpen wij dan mee."

Ook inhoudelijk doen de adviseurs allerlei suggesties.

"In het voorstel tot wijziging van de Algemeen Plaatselijke Verordening las ik bijvoorbeeld dat je wel onder bepaalde voorwaarden een vreugdevuur mag maken, maar dat je niet met kerstbomen mag slepen!" vertelt Liesbeth. "In zo'n geval adviseer ik een raadslid wel om daarover vragen aan de wethouder te stellen."

Inhoudelijk opmerkingen maken mag, maar de adviseurs zijn hier wel terughoudend in.

"Je moet opletten dat je niet in het politieke vaarwater terechtkomt", zegt Mario. "Mijn persoonlijke politieke voorkeur mag natuurlijk niet uit mijn werk blijken."

Betrokkenheid

De raadsadviseurs zijn ieder secretaris van een of twee commissies. Zij verdiepen zich helemaal in een aantal specifieke onderwerpen. De een houdt zich bezig met Economie en Verkeer, de ander met Ruimte en Groen. Het grote overzicht wordt bewaard door de griffier, de raadsadviseurs zijn er voor de deelonderwerpen. Ook de raadsleden hebben allemaal hun eigen commissies waar ze zich in specialiseren. Aan het hoofd van zo'n commissie staan de voorzitter en de vice-voorzitter. Met hen onderhouden de raadsadviseurs intensief contact: ze spreken de agenda door en zijn aanwezig bij de vergaderingen. Die vergaderingen spelen zich zeker niet achter gesloten deuren af, integendeel: iedereen die zich betrokken voelt bij een bepaald onderwerp mag hierover in de commissie zijn zegje komen doen.

"In de krant kun je lezen welke onderwerpen er tijdens de vergadering aan bod komen", legt Mario uit. "Als dit iets is waar je graag iets over wilt zeggen, kun je gewoon naar de griffie bellen en jezelf aanmelden voor die vergadering. De raadsleden vinden het altijd prettig om verschillende standpunten te horen."

Het is zeker niet uitzonderlijk dat 'gewone' burgers bij een vergadering aanwezig zijn.

"Bij de vergaderingen van Onderwijs en Cultuur, waar ik secretaris van ben, is er altijd wel iemand die z'n zegje komt doen", vertelt Mario. "Laatst ging het bijvoorbeeld over de huisvesting van de Lorentzschool. Heel veel buurtbewoners voelen zich daarbij betrokken. Er zaten wel dertig mensen op de tribune, waarvan er zeven het woord hebben gevoerd. En daar is zo'n avond ook voor bedoeld."

Voor volgend jaar zijn er plannen om commissievergaderingen op locatie te gaan houden.

"Op die manier willen we het bijwonen van een vergadering nog laagdrempeliger maken", zegt Marieke.

Meer informatie

Stukken doorlezen en vergaderen, het zijn maar twee aspecten uit het drukke werk van de raadsadviseurs. Alles wat zij doen staat in dienst van de raadsleden, en daarmee ook in dienst van u. Als u meer wilt weten over hun werk, een vergadering wilt bijwonen of vragen hebt over de raad, kunt u altijd even naar de griffie bellen. Het telefoonnummer is (071) 516 51 07. Meer informatie is ook terug te vinden op de website: www.leiden.nl/gemeente

Deze pagina is gewijzigd op 19-12-2003