Gemeente Lisse

19-12-2003 Fotowedstrijd: (kom) in beweging

Kom in beweging en leg op een leuke manier vast wat bewegen voor jou persoonlijk betekent.

Bewegen is leuk, ontspannend en dé manier om energie te verbruiken. Daarnaast heeft bewegen een belangrijke sociale functie, zoals andere mensen ontmoeten en samen bezig zijn. Bovendien hebben sport en bewegen een positieve invloed op de gezondheid. Als regel geldt dat we, om gezond te blijven, minimaal vijf dagen per week een half uur moeten bewegen. Voor jongeren is dat een uur per dag. Dit lijkt niet veel. Toch laten de cijfers zien dat we met zn allen nog veel te weinig bewegen.

Het is dan ook niet voor niets dat donderdag 20 november jl. in opdracht van het Ministerie van VWS een grote nationale campagne is gestart om Nederland meer aan het bewegen te krijgen. De GGD Zuid-Holland Noord onderschrijft het belang van de aandacht voor het thema sport, bewegen en gezondheid. In samenwerking met de 22 gemeenten in de regio worden daarom diverse activiteiten voorbereid die vanaf 2004 uw richting uit komen.
Een onderdeel van de campagne is deze fotowedstrijd. Kijk voor meer informatie op www.ggdzhn.nl.

Vraag iemand wat hij onder bewegen verstaat en iedereen roept iets anders.
Voor de één is bewegen bijvoorbeeld het dagelijkse fietstochtje naar het werk, voor de ander zijn het de wandelingen met de hond en voor weer een ander is het het wekelijkse uurtje in de sportschool. Ook denken veel mensen misschien juist aan manieren waarop zij zich laten bewegen. Denk aan de auto, lift, bus of roltrap.

Fotowedstrijd
Wat verstaat u onder beweging? De GGD daagt u uit uw associaties ten aanzien van bewegen vast te leggen op de gevoelige plaat. Originele fotos die tot de verbeelding spreken maken de meeste kans. U kunt bijvoorbeeld denken aan: een foto waar snelheid in zit, waar het plezier vanaf straalt, een foto die uw dagelijkse portie beweging laat zien of een foto die de zin om te bewegen oproept.

U kunt uw foto opsturen naar:
GGD Zuid-Holland Noord
Manon Hekman
o.v.v. fotowedstrijd
Postbus 121
2300 AC LEIDEN

mhekman@ggdzhn.nl

Alleen fotos met opgave van naam en adresgegevens kunnen worden geaccepteerd. Wilt u ook vermelden of u de GGD toestemming geeft uw foto te gebruiken als beeldmateriaal in bijvoorbeeld een folder of op de website. En of u wilt dat dit al dan niet onder naamsvermelding gebeurt. Zowel digitale als afgedrukte fotos worden gehonoreerd. Ook is het mogelijk om meerdere fotos in te sturen.

Prijzen
Onder alle inzenders worden drie prijzen verloot: * 1e prijs: cadeaubon à 75,- en gidsen met sportieve tips voor een dagje wandelen of fietsen.
* 2e prijs: cadeaubon 25,- en gidsen met sportieve tips voor een dagje wandelen of fietsen.
* 3e prijs: gidsen met sportieve tips voor een dagje wandelen of fietsen.

De sluitingsdatum is 31 december 2003. Deelnemers krijgen hun ingezonden fotos niet retour. Begin januari is de bekendmaking van de prijswinnaars. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

--------ACHTERGROND INFORMATIE---------

Stand van zaken project bewegingsstimulering november 2003

Wat is er tot nog toe zoal gedaan?
Binnen de GGD is een multidisciplinaire projectgroep actief. Kadervormend is begonnen met een inventarisatie van het landelijke beleid op dit terrein. Verdere planvorming vindt plaats op basis van de schriftelijke enquête onder gemeenten, presentaties in bestaande overlegstructuren met daaraan gekoppeld discussiemomenten, interviews met alle 22 gemeenten afzonderlijk, het verzamelen van de opgedane ervaringen elders in het land en reeds effectief bewezen interventies.

Uitgangspunten
Voor het meerjarenprogramma bewegingsstimulering in de regio Zuid-Holland Noord zijn reeds een aantal uitgangspunten geformuleerd, te weten:
-gefaseerde aanpak;
-facetbeleid moet volop aandacht krijgen;
-intensieve samenwerking met/ participatie van gemeenten e.a. is essentieel;
-combinatie van een regionale en subregionale/ lokale aanpak; -optimaal benutten van elders opgedane ervaringen/ reeds effectief bewezen interventies;
-tevens bijdrage leveren aan verdere uitbouw van de expertise op dit terrein: pilotstudie(s);
-behaalde effecten moeten op de een of andere manier inzichtelijk worden gemaakt;
-streven naar structurele inbedding van activiteiten.

Met dit meerjarenplan willen we een proces van de grond krijgen, waar gemeenten (en hun samenwerkingspartners) sterk bij betrokken zijn. Dit vereist een programmatische aanpak. We willen samen zoeken naar de interventies die het beste aansluiten bij de lokale situatie. Dit stelt tegelijkertijd andere eisen aan de samenwerking tussen GGD, gemeenten en mogelijke samenwerkingspartners. Het is een kwestie van aftasten. We zijn er open ingestapt en op basis van voortschrijdend inzicht ontwikkelt de aanpak zich en vindt bijsturing plaats.

Puzzelstukjes
Dit hele planvormingsproces zou je kunnen zien als een puzzel. Een zoektocht naar de juiste puzzelstukjes, de plek waar ze thuishoren en de mogelijkheden die er zijn om verbindingen tot stand te brengen. Uiteindelijk is het doel om te komen tot een mix van interventies, in verschillende settings, gericht op verschillende doelgroepen. De verschillende elementen moeten samenhang vertonen en in combinatie met elkaar een kloppend geheel vormen. Dan hebben we een effectief instrument om meer mensen in beweging te krijgen. Zon proces vraagt om een goede voorbereiding. We moeten niet alleen een beeld hebben van de lokale situatie, maar ook van de landelijke ontwikkelingen.

Gespreksronde gemeenten
Halverwege juni is de GGD begonnen met een gesprekronde langs alle 22 gemeenten. In de meeste gevallen is gesproken met zowel de ambtenaar Sport als met de ambtenaar Volksgezondheid. Begin oktober heeft het laatste gesprek plaatsgevonden. Er is veel tijd geïnvesteerd in deze gesprekronde, maar het is het wat ons betreft meer dan waard geweest. De gesprekken hebben veel nuttige informatie opgeleverd. Op dit moment worden alle gespreksverslagen geanalyseerd om mede op basis daarvan te kunnen komen tot een plan van aanpak.

En wat nog meer
Parallel aan deze analyse wordt alle mogelijke informatie verzameld met betrekking tot mogelijke regionale dan wel lokale activiteiten. Dit gebeurt op basis van opgedane ervaringen elders in het land en reeds effectief bewezen interventies. Ook worden diverse gesprekken gevoerd met mogelijke samenwerkingspartners.

Onlangs vond in Noordwijkerhout een grootse manifestatie plaats in het kader van het Europees jaar van mensen met een handicap en chronische ziekte. De GGD heeft met een stand deelgenomen aan de informatiemarkt en het belang van meer bewegen bij bezoekers onder de aandacht gebracht.

Factsheet
In voorbereiding is een factsheet bewegen. De belangrijkste (cijfermatige) gegevens, zowel landelijk als regionaal, worden hierin op een rijtje gezet. Ook wordt ingegaan op aanknopingspunten voor beleid op dit thema

Fotowedstrijd
In het kader van het project bewegen zet de GGD vanaf 20 november een fotowedstrijd uit. Dit in aansluiting op de grote nationale campagne die 20 november a.s. in opdracht van het Ministerie van VWS van start gaat om Nederland meer aan het bewegen te krijgen. Bewegen is een breed begrip en de mogelijkheden om te bewegen zijn divers. Voor de één is bewegen bijvoorbeeld het dagelijkse fietstochtje naar het werk, voor de ander zijn het de wandelingen met de hond en voor weer een ander is het het wekelijkse uurtje in de sportschool. Daarnaast zijn er ook verschillende voorbeelden te noemen waarin we niet zozeer zelf in actie komen, maar we ons laten bewegen. Denk aan de auto, lift, bus of roltrap. Kortom de associaties van een ieder ten aanzien van bewegen kunnen zeer divers zijn. De GGD wil de verschillende associaties ten aanzien van bewegen visualiseren. Inwoners van de regio Zuid-Holland Noord worden daarom opgeroepen om associaties met bewegen op foto vast te leggen. De wedstrijd zal via diverse kranten en websites onder de aandacht worden gebracht.
Met deze wedstrijd hoopt de GGD:
- het project bewegen op creatieve wijze bij burgers onder de aandacht te brengen;
- burgers tot nadenken te zetten over wat bewegen voor hem/ haar betekent;
- zoekgedrag te stimuleren naar achtergrondinformatie over het belang van bewegen en de mogelijkheden om meer te bewegen; - beeldmateriaal te verzamelen voor foldermateriaal, website e.d.

Ook de AOGG-leden krijgen in week 47 het persbericht met betrekking tot de fotowedstrijd toegestuurd. Aan alle AOGG-leden het vriendelijke verzoek om te bemiddelen naar de webmaster binnen de gemeente om het persbericht op te nemen op de gemeentesite. Een andere mogelijkheid is de wedstrijd onder de aandacht brengen via de gemeentelijke informatiepagina in de krant.

Eerste aanknopingspunten
Een aantal landelijke initiatieven bieden goede eerste aanknopingspunten voor het regionale programma sport, bewegen en gezondheid.
Zoals eerder wordt genoemd start 20 november a.s. de drie jaar durende landelijke campagne Bewegen en actieve leefstijl. Deze campagne wordt uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van VWS en heeft als doel Nederland meer aan het bewegen te krijgen. Centraal staat de bekendheid met en de aantrekkelijkheid van de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen. Per circa 8 maanden wisselt de doelgroep die centraal staat: resp. gezinnen met jonge kinderen, leerlingen in het vmbo, bezoekers van sportwedstrijden, werknemers, thuis wonende ouderen en ouderen in verzorgingshuizen, mensen met een chronische ziekte of handicap. Voor elke doelgroep bestaat de campagne uit: massamediale uitingen, informatiezoek-activiteiten en lokale en regionale acties.

2004: Europese jaar van de opvoeding door sport. De Europese Unie wil de samenwerking tussen onderwijsinstellingen en sportorganisaties bevorderen, omdat de beoefening van sport een belangrijke opvoedende waarde kan hebben. De Europese Commissie biedt organisaties en instellingen de mogelijkheid om projectvoorstellen in te dienen (voor 1 maart) die dit jaar een zinvolle invulling geven. Stichting voor Opvoedingsondersteuning en de Sportraad Zuid Holland hebben op initiatief van de Provincie Zuid Holland een projectplan geschreven rondom dit thema.

Van 9-18 april 2004 vindt de eerste Nationale sportweek plaats. Het idee hierachter is om nogmaals, heel nadrukkelijk te laten zien, wat de sport in Nederland allemaal doet, hoe leuk het is om te sporten en hoe belangrijk het is om alleen of samen met anderen sportief actief te zijn. Sportaanbieders worden opgeroepen om speciale activiteiten te organiseren in de week. Kijk voor meer informatie op www.nationalesportweek.nl.

De GGD zal zich de komende tijd inzetten voor een regionale inbedding van deze landelijke initiatieven.

Financiën
Geconstateerd wordt dat er weinig gemeenten zijn die geld hebben kunnen reserveren voor de uitvoering van de plannen in de nota lokaal gezondheidsbeleid. Mogelijk is de ontwerpbegrotingswijziging, waarbij het BPI verlaagd wordt met 0,20, een mogelijkheid voor gemeenten om alsnog gelden vrij te maken voor activiteiten gerelateerd aan de nota lokaal gezondheidsbeleid cq. bewegen.

Planning
De planning is om eind januari de analyse en rapportage van de gespreksronde met gemeenten af te ronden. Parallel daaraan wordt een projectplan Sport, bewegen en gezondheid 2004-2007 geschreven evenals een werkplan voor 2004. In de eerste week van februari (week 6) zal dit worden gepresenteerd aan en bediscussieerd met de ambtenaren sport en volksgezondheid. Hiervoor wordt op korte termijn een datum geprikt en uitnodigingen verstuurd. Daarnaast denkt de GGD aan het organiseren van een regionaal symposium rondom het thema sport, bewegen en gezondheid tijdens de Nationale sportweek. Voor dit symposium worden, naast ambtenaren, ook diverse andere intermediairen uitgenodigd. Denk hierbij aan sportverenigingen, de thuiszorg, het onderwijs, het ouderenwerk, jeugd- en jongerenwerk, maar bijvoorbeeld ook de Sportraad Zuid Holland en de NebasNsg (sportorganisatie voor mensen met een beperking). De bedoeling van dit symposium is om verschillende partijen te prikkelen en te activeren, in gezamenlijk overleg tot verder planvorming te komen, samenwerking te bewerkstelligen en nieuwe initiatieven te ontplooien en tot uitvoering te brengen.

U wordt op de hoogte gehouden van nieuwe ontwikkelingen in het project sport, bewegen en gezondheid. Daarnaast ontvangt u binnenkort een uitnodiging voor de bijeenkomst met de ambtenaren sport en volksgezondheid, de eerste week van februari.

Heeft u ideeën of informatie die van belang kan zijn voor de verder planvorming? Laat dan zeker van u horen. Ook als u vragen heeft horen wij ze graag.

Manon Hekman
GVO-functionaris
Telefoon (071) 516 33 31
E-mail mhekman@ggdzhn.nl