Novem


19-12-2003 Rol van Novem: subsidieverlener
Elektrische auto's in Alphen aan den Rijn

Alphen elektrisch

Voor de korte ritten in het stadsverkeer moet er potentieel zijn voor elektrische auto's. In Alphen aan den Rijn hebben de gemeente en zeven ondernemingen van 1999 tot en met voorjaar 2003 gereden met tien elektrische auto's. Het gaat om de Citroën Saxo Electrique en de Berlingo Electrique. De voertuigen zijn geschikt voor bezorgverkeer in een klein stedelijk gebied. Per dag wordt er niet meer dan 100 km gereden en ze kunnen thuis of op het bedrijf worden opgeladen.

De elektrische auto's stoten geen luchtvervuilende stoffen uit. Wel ontstaan die bij de opwekking van stroom. Daarom rijden de auto's op groene stroom. Verder zijn ze in het stadsverkeer zuiniger dan conventionele auto's en maken ze vrijwel geen geluid, wat bijdraagt aan de kwaliteit van de leefomgeving. Bij het ontwerp van de auto's is rekening gehouden met scheiding van de gebruikte materialen als ze uiteindelijk gesloopt worden. Dat geldt zelfs voor de accu's.

Er zijn diverse promotionele activiteiten ontwikkeld, zoals aanwezigheid op de old-timerdag van de gemeente Alphen, een technische dag voor de KLPD en een bijdrage aan het opnemen van filmmateriaal voor het DEMO-project. Er is gepubliceerd in regionale kranten,in het gemeentenieuws en in het VOA-bulletin.

Lessen en successen
* Onderhoud en reparaties zijn makkelijk, maar kostbaar. De actieradius blijft een probleem. Naar verwachting zal de behoefte aan stil en schoon verkeer in de stad niettemin toenemen. * Het vraagstuk van de hoge aanschafkosten kan alleen verdwijnen door grotere productievolumes.
* Zorg voor een vaste bestuurder per auto. Dan wordt er zorgvuldiger met auto en accu's omgegaan.
* In Alphen aan den Rijn is de bekendheid van de elektrische auto's sterk vergroot. Mede als gevolg daarvan is een taxibedrijf uit Alphen in augustus 2003 een project gestart om in de spits met een elektrische taxi te gaan rijden; dit in samenwerking met het Leidse bedrijf Groene Taxi.

Dit project wordt door Novem uitgevoerd in het DEMO programma (www.demo.novem.nl). Dit programma wordt gedaan in opdracht van het ministerie van VROM en heeft als doel om marktbelemmeringen weg te nemen bij de marktintroductie van schone voer en vaartuigen. Het programma DEMO ondersteunt projecten die belemmeringen wegnemen bij de marktintroductie van schone voertuigen en binnenvaartschepen. Top