Novem


19-12-2003 Rol van Novem: Subsidieverlener
Auto's op aardgas

Bedrijfswagens Cogas op aardgas en Mobiliteitsplan `Twente Schoon!'

Auto's op aardgas zijn letterlijk een verademing op de weg: emissies van vervuilende stoffen zijn aanzienlijk lager of nihil. Op initiatief van de Centrale Overijsselse Nutsbedrijven zijn in Almelo in de periode 1998 tot en met 2002 50 wagens van energiebedrijf Cogas omgebouwd, is een aardgasvulstation geopend en zijn opleidingen ontwikkeld om het gebruik van aardgas te stimuleren. Deze CNGcogas3.JPG activiteiten hebben veel publiciteit gekregen, ook in Duitsland. Verder is er veel overleg geweest met landelijke importeurs en plaatselijke dealers van `aardgasmobielen'. Met het marktintroductieplan `Twente Schoon!' is een vervolg gegeven aan de verdere stimulans van aardgas bij de automotivebranche in de regio.

Belemmeringen en oplossingen

Aanschafkosten van een voertuig op aardgas liggen ongeveer 10% hoger. Er is weinig kennis in de branche en bij de potentiële klanten aanwezig over rijden op aardgas. De regelgeving laat weinig ruimte en de houding in de branche is veelal behoudend. Al deze belemmeringen zijn als een gegeven beschouwd en vervolgens is men vanuit eigen kracht aan de slag gegaan met de projecten. Wagenparkbeheerders in het midden- en kleinbedrijf en van de gemeente zijn actief benaderd om over te stappen op aardgas. Kennisoverdracht is voor aardgas ter hand genomen onder meer door een bestuurslidmaatschap in de landelijke branchevereniging NGV-Holland, het geven van presentaties in workshops en ontvangsten op locatie bij het eerste aardgasvulstation in Almelo.

Lessen en successen
* Het succes van het eerste project heeft geleid tot het project `Twente Schoon!'. De realisatie van het tweede openbare vulstation bleek door de ervaringen met het eerste station aanzienlijk makkelijker.
* De verwachting is dat de kennis en ervaring van deze projecten zullen leiden tot meer aardgasvulstations in de Twentse regio en wellicht in heel Nederland naar Duits voorbeeld, waar het percentage aardgasauto's aanzienlijk hoger ligt dan in Nederland. * De ondersteuning van DEMO was een voorwaarde om te kunnen starten met innovaties als deze.
* De bijdrage aan `Twente Schoon' betekende een verdere stimulans om te investeren en een ondersteuning van het innovatiebeleid van Cogas dat als energiebedrijf in Nederland zijn nek heeft uitgestoken met een commercieel product voor de automotivebranche.

TOP