Novem


19-12-2003 Rol van Novem:
www.schonevoertuigen.nl

www.schonevoertuigen.nl

Onbekend maakt onbemind, vandaar dat TNO Inro energie heeft gestoken in de kennisoverdracht over de toepassing van milieutechnische innovaties in het wegverkeer en de binnenvaart. De door TNO ontwikkelde site www.schonevoertuigen.nl helpt wagenparkbeheerders bij de aankoop van milieuvriendelijke voertuigen. Het eindrapport waarin de totstandkoming van de site wordt weergegeven, bevat aanbevelingen hoe marktbelemmeringen verder kunnen worden weggenomen. Het project is uitgevoerd in samenwerking met het Europese project Cleaner Drive (www.cleaner-drive.com).

Lessen en successen
* De website is online en wordt voortdurend geactualiseerd. Op de site worden alle beschikbare elektrische, aardgas- en hybride voertuigen gepresenteerd.
* Er is internationaal nu meer inzicht in wat een schoon voertuig inhoudt. De `supporting tool', die aankoopbeslissingen ondersteunt, is positief ontvangen door automobielfabrikanten. * De gepresenteerde rangschikking van voertuigen wordt door fabrikanten hoger gewaardeerd dan de voorgestelde FIA / ADAC-methodologie. Dit is een methode om het gemiddelde brandstofverbruik van verschillende modellen auto's in een getal uit te drukken en zo te kunnen vergelijken. N.B.: het Nederlandse equivalent is het brandstofverbruiklabel.
* In reclamecampagnes worden begrippen `schoon' en `zuinig' door elkaar gebruikt. De website probeert het publiek bewust te maken van het verschil.
* Dankzij het DEMO-programma is Nederland beter op de hoogte van de ontwikkelingen van milieuvriendelijke voertuigen en worden wagenparkbeheerders in de gelegenheid gesteld het milieuvriendelijkste voertuig in het gewenste segment aan te schaffen.

Dit project wordt door Novem uitgevoerd in het DEMO programma (www.demo.novem.nl). Dit programma wordt gedaan in opdracht van het ministerie van VROM en heeft als doel om marktbelemmeringen weg te nemen bij de marktintroductie van schone voer en vaartuigen.

Het programma DEMO ondersteunt projecten die belemmeringen wegnemen bij de marktintroductie van schone voertuigen en binnenvaartschepen.