Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

81% van alle Nederlanders onderkent de schadelijke gezondheidseffecten van meeroken

Groot draagvlak voor Tabakswet

Den Haag, 19 december 2003 De Tabakswet is noodzakelijk om de gezondheidsschade door meeroken te verminderen. Dat vindt 62% van de Nederlanders. Vier op de vijf Nederlanders heeft begrip voor regels die de gevolgen van het roken beperken. Ze worden als begrijpelijk en verstandig ervaren. Zowel door rokers als door niet-rokers.

Dit blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO dat in opdracht van STIVORO voor een rookvrije toekomst is uitgevoerd. Met het onderzoek wilde STIVORO inzicht krijgen in de opinie van Nederlanders over de Tabakswet. Trudy Prins, directeur van STIVORO: Het onderzoek toont aan dat het overgrote deel van de Nederlanders achter regelgeving staat. Het gros van de Nederlanders weet dat regels de gevolgen van roken beperken en men vindt dat ze moeten worden nageleefd. STIVORO is blij met deze uitkomst. Er bestaat relatief veel aandacht voor de reacties van een kleine groep rokers die het niet eens is met regelgeving. Daardoor zou de indruk kunnen ontstaan dat in Nederland veel weerstand is tegen de Tabakswet. Dat is dus niet zo.

Uit het onderzoek blijkt ook dat ruim vier van de vijf (82%)Nederlanders vindt dat meeroken hinderlijk is. Daarnaast zijn de meeste Nederlanders (81%) zich bewust van het feit dat meeroken schadelijk is voor de gezondheid en dat het longkanker kan veroorzaken (66%). Plekken waar mensen bij voorkeur een wettelijk rookverbod zouden willen hebben zijn ziekenhuizen, treinen en de werkplek. Drie op de vier mensen vinden dat werknemers hun werk moeten kunnen doen zonder daarbij hinder te hebben van tabaksrook.

Over STIVORO voor een rookvrije toekomst

STIVORO werd in 1974 opgericht door KWF Kankerbestrijding, het Astma Fonds en de Nederlandse Hartstichting. Samen met VWS zijn zij de basisfinanciers. Projecten worden onder andere door VWS en ZonMW gefinancierd. STIVORO is het expertisecentrum voor tabakspreventie. Uitgangspunt in haar beleid is het niet-roken tot norm te stellen. Dit wordt onder meer bereikt door:


- voorlichting gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek;


- opstellen en uitvoeren van rookpreventieprogramma s;


- ondersteuning bij stoppen;


- samenwerking met andere organisaties (o.a. GGD);


- gevraagd en ongevraagd adviseren van de overheid en andere relevante organisaties op het gebied

van volksgezondheid.


---


Noot voor de redactie,