Actueel

Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van de zgn. "vrij-beheergemeenten" van de Nederlandse Hervormde Kerk
Bron: Hoge Raad der Nederlanden 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 19-12-2003

Samenvatting door de griffier van de Hoge Raad (buiten verantwoordelijkheid van de Hoge Raad)

Op 19 december 2003 heeft de Hoge Raad uitspraak gedaan in de zaak van de Hervormde Gemeente te Aarlanderveen en 36 andere Hervormde gemeenten tegen de Nederlandse Hervormde Kerk (rolnummer C02/215).

In deze zaak gaat het om een naar aanleiding van de Kerkordewijziging 1991 gerezen geschil binnen de Nederlandse Hervormde Kerk over de vraag of de zogenaamde "vrij-beheergemeenten" het vrije beheer over de kerkelijke goederen en fondsen kunnen behouden.

De vrij-beheergemeenten menen dat zij vermogensrechtelijk buiten het kerkverband staan; de Nederlandse Hervormde Kerk meent dat zij, op grond van de Kerkorde van 1951, regels kan geven voor het beheer van en de beschikking over kerkelijke goederen en fondsen.

Een kerkelijke geschillencommissie (de Generale Commissie) heeft bij beslissing van 3 december 1998 op grond van (uitleg van) de bepalingen van de Kerkorde van 1951 bepaald dat de Nederlandse Hervormde Kerk bevoegd is tot het geven van dergelijke regels met betrekking tot kerkelijke goederen en fondsen.

De Hervormde Gemeente te Aarlanderveen c.s. hebben voor de rechtbank te 's-Gravenhage onder meer gevorderd dat de rechtbank zou verstaan dat de Gemeenten niet mogen worden gehouden aan de beslissing van de Generale Commissie van 3 december 1998 en dat een aantal in juli 1991 genomen besluiten van de Generale Synode van de Kerk nietig en onverbindend zijn. Bij vonnis van 12 april 2000 heeft de rechtbank te 's-Gravenhage deze vordering afgewezen.

De Hervormde Gemeente te Aarlanderveen c.s. zijn van dit vonnis in hoger beroep gegaan. Het gerechtshof te 's-Gravenhage heeft op 7 maart 2002 het bestreden vonnis van de rechtbank bekrachtigd.

Tegen dit arrest hebben de Hervormde Gemeente te Aarlanderveen cs. beroep in cassatie ingesteld op 7 juni 2002. Als raadsman voor de Hervormde Gemeente te Aarlanderveen cs. treedt op mr. P.J.M. von Schmidt auf Altenstadt, advocaat te 's-Gravenhage. Als raadsman voor de Nederlandse Hervormde Kerk treedt op mr. P.A. Wackie Eysten, advocaat te 's-Gravenhage. De procureur-generaal bij de Hoge Raad heeft op 3 oktober 2003 geconcludeerd tot verwerping van het cassatieberoep.

De Hoge Raad heeft in zijn arrest van 19 december 2003 het cassatieberoep verworpen.