VU ziekenhuis

Leefstijl jong volwassenen van invloed op botsterkte

De botten van jong volwassenen worden sterker naarmate hun spiermassa toeneemt en zij meer bewegen met belasting. Dit heeft een positieve invloed op de eventuele ontwikkeling van osteoporose op latere leeftijd. Dit is één van de belangrijkste conclusies die epidemiologe Ingrid Bakker trekt in haar promotieonderzoek: affectors of the adult lumbar bone. Bakker promoveert vrijdag 19 december aan het VU medisch centrum.

Bakker deed onderzoek naar de factoren die invloed hebben op de ontwikkeling van de botdichtheid van jong volwassenen in de leeftijd van 27 tot 36 jaar. Uit de verzamelde gegevens bleek dat maar bij een bepaalde groep van de jong volwassenen namelijk mensen met een specifiek genetisch profiel een effect te bemerken is van de hoeveelheid ingenomen calcium. Naast erfelijke factoren, spiermassa en de hoeveelheid beweging zijn ook de inname van voedingsvezels en de alcoholconsumptie van invloed op de sterkte van het bottenstelsel.

Het promotieonderzoek van Bakker maakt onderdeel uit van het Amsterdams Groei en GezondheidsOnderzoek (AGGO). Het AGGO volgt al 26 jaar een groep van ongeveer 600 mensen op het gebied van groei en gezondheid. Het onderzoek startte in 1977 met 13-jarige jongens en meisjes. Tussen het 27^e en 36^e levensjaar is van deze personen nagegaan welke factoren op dat moment van invloed waren op de botsterkte van de lendenwervels (wervels van de onderrug).

De botsterkte heeft een directe relatie met de ontwikkeling van osteoporose. Bij kinderen en adolescenten richt de preventie van osteoporose zich vooral op het bereiken van een zo groot mogelijke botmassa. Bij volwassenen op het reduceren van botverlies. Osteoporose is een veel voorkomende ziekten van het skelet waarbij de opbouw van het bot verstoord is. Daardoor is de kans op botbreuken verhoogd.

Noot voor de pers Voor meer informatie over dit onderzoek en de promotie van Ingrid Bakker kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van het VU medisch centrum, Mariet Buddingh of Jakomien ter Haar, tel. (020) 444 3444, e-mail: communicatie@VUmc.nl. De persberichten van het VU medisch centrum vindt u ook op onze website : www.VUmc.nl.

© VU medisch centrum communicatie@VUmc.nl