Ingezonden persbericht

Nijs luistert niet naar wens studenten

UTRECHT, 20031218 -- Utrecht, 18 december 2003. De plannen van Nijs betreffende collegelddifferentiatie en selectie door instellingen hebben volgens het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) niet het beoogde effect. De plannen die vrijdag door de ministerraad zullen worden behandeld getuigen tevens niet van veel inlevingsvermogen van de staatssecretaris. ISO-voorzitter Perke Rombouts: "Doel en middelen stemmen niet overeen. Het doel, de transitie naar een kennissamenleving, wordt door deze middelen nooit bereikt".

Het ISO onderschrijft de mening van staatssecretaris Nijs dat het Hoger Onderwijs moet veranderen. Deze veranderingen moeten echter liggen in het onderwijsproces zelf en niet in de randvoorwaarden zoals selectie en collegegelddifferentiatie. Er moet een onderwijsomgeving gecreëerd worden waarbij de talenten van iedere student tot hun recht kunnen komen. Een grotere gerichtheid op de vraag van studenten is hiervoor onontbeerlijk. Rombouts: "Iedere student moet in staat gesteld worden te excelleren. De zogenaamde zesjescultuur moet verdwijnen".

Het ISO juicht het toe dat ook staatssecretaris Nijs overtuigd is van het uitgangspunt dat de juiste student op de juiste plek terecht moet komen. Echter, met de door haar voorgestelde maatregelen wordt geredeneerd vanuit de juiste plek, en niet vanuit de juiste student. Een student moet zijn eigen vraag kunnen volgen en niet de wens van de staatssecretaris.

Dat een opleiding de aankomend student hulp biedt door middel van toetsen omtrent motivatie, kennis en vaardigheden lijkt niet meer dan logisch. Toch blijft volgens het ISO zelfselectie de oplossing waarbij de instelling eerlijk is over de opleiding en de aankomend student weet wat hij kan en wil. Rombouts: "De staatssecretaris gaat uit van de eigen verantwoordelijkheid van studenten. Laat ze dan ook hun eigen keuzes maken".

In de plannen met collegegelddifferentiatie mist het ISO een onderbouwing door de staatssecretaris. Het ISO is van mening dat financiële gronden nooit een reden mogen zijn voor een student om een studie te kiezen. Kwaliteit van een opleiding wordt in Nederland gelukkig niet bepaald door het collegegeld. Nu niet en door deze maatregelen al helemaal niet. Rombouts: "Het is hypocriet van de staatssecretaris om te denken dat men door middel van collegegeldverlaging het aantal afgestudeerden in de bèta- en technieksector kan verhogen."

Volgens het ISO wordt de student door deze maatregelen 'lijdend voorwerp' in het Hoger Onderwerp. Het ISO biedt de staatssecretaris dan ook aan, om in samenwerking met het innovatieplatform, op zoek te gaan naar manieren die wel de kwaliteit van het Nederlandse Hoger Onderwijs verbeteren.





Ingezonden persbericht