Gemeente Breda

Persberichten

18-12-2003

Hele budget 'Hart voor je Buurt' beschikbaar voor projecten tot 5000,-

Burgemeester en wethouders hebben besloten om het geld, dat in het kader van het Grotestedenbeleid volgend jaar beschikbaar is voor de campagne 'Hart voor je Buurt', in z'n geheel in te zetten voor projecten tot 5.000,-. Op deze manier hoopt het college in 2004 nóg meer initiatieven te kunnen honoreren. Voor volgend jaar is een bedrag van 260.000,- beschikbaar, waarmee minimaal 130 projecten in de stad kunnen worden opgezet.

Tot nu toe konden subsidieverzoeken worden ingediend voor kleine projecten tot
1.500,- en voor grote projecten boven 1.500,-. Vijf jaar ervaring met 'Hart voor je Buurt' heeft geleerd, dat vooral de projecten tot
1.500,- het goed doen. Met relatief weinig geld zijn - verspreid over de hele stad - al heel wat mooie dingen tot stand gekomen. Vanwege die spreiding en om nog meer mensen in de stad te bereiken en dus nóg meer projecten tot stand te brengen, kunnen vanaf volgend jaar alleen nog subsidieverzoeken worden ingediend tot een maximumbedrag van 5.000,-.

De toetsingscriteria blijven dezelfde en de subsidieaanvragen kunnen - zoals voorheen - het hele jaar door worden ingediend. Drie keer per jaar - in maart, mei en oktober - heeft toekenning van subsidies plaats, waarover het comité Hart voor je Buurt het college adviseert. In situaties waarbij vragen rijzen over projecten binnen een bepaalde wijk of buurt of binnen een bepaald dorp, consulteert het comité steeds die betreffende wijk- of dorpsraad. Want comité en college blijven de wijk- en dorpsraden als belangrijke intermediairs beschouwen. Ze hebben de nodige expertise en kennis en weten welke (bewoners)organisaties actief zijn binnen hun eigen buurt, wijk of dorp en welke groeperingen misschien wat extra stimulans of hulp kunnen gebruiken. Door middel van een nieuwsbrief zullen de wijk- en dorpsraden dan ook periodiek worden geïnformeerd over de projecten, waarop zij uiteraard steeds kunnen reageren.

Uit de evaluatie van de campagne in 2003 blijkt overigens dat er dit jaar weer heel wat is bereikt met 'Hart voor je Buurt'. Tijdens drie rondes werden er 89 subsidieverzoeken voor kleinschalige buurtverbeterprojecten ingediend, waarvan er 47 geheel of gedeeltelijk werden gehonoreerd voor een totaalbedrag van bijna 44 duizend euro. Daarvan kwamen er acht uit het district Zuidwest, vijftien uit Zuidoost, tien uit het Centrum, zeven uit Noordwest en zeven uit Noordoost. En van de 58 subsidieverzoeken voor grote projecten werden er 30 gehonoreerd voor een bedrag van ruim 180 duizend euro. Daarvan kwamen er zeven uit het district Zuidwest, elf uit Zuidoost, één uit het Centrum, vier uit Noordwest en zeven uit Noordoost.

Omdat uit de evaluatie van de campagne in 2002 bleek dat er relatief weinig subsidieverzoeken kwamen uit de districten Centrum en Noordwest, kregen de bewoners van verschillende buurten uit deze districten dit jaar een Hart voor je buurtfolder en
-inschrijfformulier in de brievenbus. Daarnaast werden extra folders en affiches aangeboden aan de winkeliers in de winkelcentra De Donk en Heksenwiel in de Haagse Beemden. Om de campagne nog eens nadrukkelijk onder de aandacht van het bedrijfsleven en het onderwijs te brengen, werden begin april folders uitgedeeld tijdens de Regio Business Dagen en vond in september een informatiebijeenkomst plaats met de ouderraden van de Bredase basisscholen. Daarnaast werd regelmatig gepubliceerd in de verzameladvertentie van de gemeente in het Stadsblad, in het gemeentelijk huis-aan-huisblad 'Stad Breda', in wijk- en buurtbladen en in de overige media. Het campagnejaar werd in november afgesloten met de jaarlijkse Bewonersdag, die door enkele honderden belangstellenden werd bezocht en waarbij circa 20 bewoners(organisaties) zich presenteerden met hun gehonoreerde en reeds uitgevoerde initiatieven.

Breda, 18 december 2003