Gemeente Breda

Persberichten

18-12-2003

Milieuprogramma 2004, samenwerken aan een leefbare stad

Breda heeft het Milieuprogramma 2004 gereed. Het motto van het milieuprogramma voor 2004 is Samenwerken aan een leefbare stad. Samenwerken met het bedrijfsleven, onderwijs- en maatschappelijke instellingen en andere overheden is nodig om het duurzame karakter van Breda te kunnen behouden en verder te ontwikkelen. De uitvoering vraagt inzet van velen. Het college van burgemeester en wethouders biedt dit programma aan de gemeenteraad aan voor vaststelling.

Het programma dat voortvloeit uit de Milieuvisie 2015 geeft een beeld van de voorgenomen werkzaamheden op het gebied van milieu van de gemeente voor 2004. Op het programma staan onder meer: het verder professionaliseren van de handhaving, de externe veiligheidsproblematiek voor de Spoorzone en de aanpak van het klimaatbeleid op gemeentelijk niveau. Andere zaken zijn de uitvoering van het Waterplan, de ontwikkeling van een bodemprogramma en het geluidprogramma in het kader van stedelijke vernieuwing. Milieu is een aspect dat deel uitmaakt van alle stedelijke ontwikkelingen, onder meer van Heuvel, Noordoost, Nieuw Wolfslaar en Teteringen.

Een voorbeeld van de uitwerking voor het klimaatbeleid is het project om de komende twee jaren alle houders van Bredapas te benaderen voor een energie-advies en een aanbod voor het treffen van energiebesparende maatregelen. Een ander concreet project is de aanpak samen met zon twintig bedrijven bij het bedrijventerrein De Mark om manieren te bedenken om energie te besparen en afval te verminderen. Ruimte voor waterberging speelt aan de bovenloop van de Mark. Plan Bieberg net buiten de bebouwde kom, is gereed en het startsein voor het plan Stadsmark is gegeven. Dit is het traject tussen Duivelsbrug en de Johan Willem Frisolaan.

Dit milieuprogramma is het tweede programma voor de uitvoering van de Milieuvisie Breda 2015. Het programma borduurt voort op de werkzaamheden van de voorafgaande jaren en gaat in op nieuwe ontwikkelingen. Naast alle gemeentelijke diensten leveren ook andere belanghebbenden zoals het Platform Duurzaam Breda hun inbreng.

Breda, 18 december 2003