Gemeente Breda

Persberichten

18-12-2003

Breda tevreden met Toetsbrief Centraal Breda

Breda kan op volle kracht door met de ontwikkeling van een nieuw stationsgebied. Vandaag tekenden de ministers Dekker van VROM en Peijs van Verkeer en Waterstaat daartoe de zogenoemde Toetsbrief Centraal Breda. Hiermee geeft het rijk aan dat Breda een kwalitatief goed plan voor het stationsgebied heeft opgesteld. De ministers zeggen in principe 30 miljoen euro toe voor de realisatie van een basisstation en nog eens 25 miljoen euro voor de OV-terminal en de ontwikkeling van het Stationskwartier. Vlak voor de ondertekening hebben de gemeente en het ministerie nog overeenstemming bereikt over de financiële bijdragen van Verkeer en Waterstaat voor het basisstation en over de noodzaak van een derde perron. Burgemeester Rutten en wethouder Niederer zijn met dit resultaat tevreden teruggekeerd uit Den Haag.

In mei van dit jaar overhandigde Breda het Masterplan Centraal Breda aan de beide ministers ter toetsing. Hierin gaf Breda de noodzaak aan van een derde perron voor de shuttletrein. Tevens ging Breda er in haar plan vanuit dat voor de bouw van het basisstation 30 miljoen euro nodig was. Met name over deze twee punten is door Breda tot op het laatste moment onderhandeld. In de toetsbrief is nu de 30 miljoen euro voor de realisatie van het basisstation als uitgangspunt genomen. Tevens is Breda blij dat de minister nu de mening deelt dat het derde perron noodzakelijk is, zij het niet vóór 2010. In de Tweede Kamer ligt er momenteel nog een motie voor van de coalitiepartijen over het tijdpad van de aanleg van het derde perron.

Met de toetsbrief in handen kan Breda nu een vervolgstap zetten op weg naar een nieuw station. Zo gaat Breda nu aan de slag met de selectie van een architect voor de OV-terminal. Eind volgend jaar kan Breda dan de uitvoeringsovereenkomst met het rijk ondertekenen, zodat in 2005 daadwerkelijk de schop in de grond kan.

Breda, 18 december 2003