1e persbericht van woensdag 17 december 2003

Eindhoven 18-12-2003 - Berichten uit de regio:

Eindhoven 301 zaken opgelost en 64 verdachten aangehouden

Mentaliteit criminele jongeren baart politie en justitie zorgen

Justitie en politie proberen zaken in de kiem te smoren

De Unit Veelvoorkomende Criminaliteit heeft haar onderzoek naar criminele feiten onder jongeren nog steeds niet afgesloten. Deze week werd de 64e verdachte aangehouden in een niet aflatende reeks criminele feiten gepleegd door groepen jongeren in en rond Eindhoven. Het aantal opgeloste feiten komt hiermee op 301 te staan. Het betreft onder meer gewelddadige overvallen, straatroof, inbraken en diefstal van autos. De laatste vijf aangehouden verdachten waren betrokken bij tasjesroven die met scooters werden gepleegd.

Al in juli 2003 spraken politie en het Openbaar Ministerie in een persbijeenkomst op het hoofdbureau van politie in Eindhoven hun bezorgdheid uit over het steeds meer toenemend geweld dat jongeren toepassen bij het plegen van strafbare feiten. Toen maakten politie en justitie melding van de aanhouding van 27 jongeren die 155 veelal gewelddadige misdrijven hadden gepleegd. Om hun doel te bereiken werden slachtoffers bedreigd, geslagen en getrapt.

In oktober werd in een gezamenlijk persbericht van politie en justitie nog eens melding gemaakt van de oplossing van weer 64 strafbare zaken waarbij 17 verdachten werden aangehouden.

De stand op dit moment, van dat nog steeds verdergaande onderzoek, bedraagt 301 opgeloste criminele zaken, waarbij in totaal 64 verdachten zijn aangehouden. De verdachten zijn jongeren in de leeftijd variërend van 13 tot 29 jaar maar het merendeel is 17 of 18 jaar oud.

Veel zaken worden daardoor door justitie via het minderjarigen strafrecht afgehandeld. Enkele verdachten zijn door de politie opnieuw aangehouden, zelfs tijdens hun detentie, omdat ze een aantal strafbare feiten nog niet hadden opgebiecht.

In de doorstart van de onderzoeken werd inzichtelijk dat de jongeren op hangplekken samenkwamen en daar groepen vormden. Ze lieten zich in de groepen snel verleiden tot het plegen van strafbare feiten om een luxe leventje te gaan leiden. Geweld ging men daarbij niet uit de weg. De aangehouden verdachten zijn voor het merendeel van allochtone afkomst. De meesten waren vaak al eerder met politie of justitie in aanraking geweest.

De politie wil het gedrag van de jongeren in de kiem smoren en gaat de gegevens van de aangehouden jongeren doorgeven aan de buurtbrigadiers van de betreffende wijken. Er volgen gesprekken met de ouders. De politie schakelt ook haar ketenpartners in om de problemen die de criminele jongeren veroorzaken mee aan te pakken.

Door de rechercheurs zijn ook oudere zaken, zelfs uit 2001, opgelost. Hiermee werd nogmaals bevestigd dat het doen van aangifte bij de politie zin heeft. Bij een aantal zaken ontbrak eenvoudigweg de aangifte. De politie wil de gewelddadige misdrijven in de kiem smoren en is hierbij afhankelijk van de aangiftebereidheid van slachtoffers. De Unit Veelvoorkomende Criminaliteit, die al vanaf mei met acht rechercheurs aan de zaken werkt, gaat door met haar onderzoeken en sluit niet uit dat er nog meer aanhoudingen zullen volgen.