Gemeente Laren


Gemeentelijke informatiepagina donderdag 18 december 2003

Brandveiligheid tijdens de feestdagen Tips voor thuis

Het einde van het jaar is vol van feestelijkheden. Helaas kan de gezelligheid door brand wreed worden verstoord. Vandaar deze "brandveilige" tips, die de Larense brandweer graag voor u samenstelde.

ØPlaats een rookmelder op iedere etage in de gang, hal e.d., dus voor de woonkamer, slaapkamer en als aanwezig is op zolder. ØKoop een klein blusmiddel, b.v 6 kg sproeischuimblusser en hang deze op een vaste plaats in uw huis. Ømaak een vluchtplan en oefen dat samen met uw huisgenoten

Laat u kaarsen branden? ØZet kaarsen in een stevige houder op een vlakke ondergrond. ØGebruik geen houders brandbaar materiaal zoals plastic, hout, kerstbakjes e.d. ØZet kaarsen en kerststukjes op plaatsen waar u ze altijd kunt zien en niet te dicht bij andere brandbare materialen zoals de gordijnen e.d.. ØZet kaarsen en kerststukjes niet te dicht bij een warmtebron zoals de radiator van de centrale verwarming of bijvoorbeeld in de vensterbank. De kaarsen kunnen dan week worden en ombuigen. ØZorg dat de kaarsen buiten bereik van kinderen en huisdieren blijven. ØLaat kinderen en huisdieren nooit alleen met brandende kaarsen ook niet voor een paar minuten. ØLaat kaarsen in kerststukjes niet te ver opbranden en plaats de kerststukjes zo dat u ze kunt zien.

Gaat u versiering ophangen? ØGebruik geen dennengroen of doe dit slechts in beperkte mate. Dit materiaal is zeer brandgevaarlijk, zeker als het droog is. ØMoeilijk brandbaar versieringsmateriaal beperkt het risico op brand. Dergelijk versieringsmateriaal is verkrijgbaar bij de reguliere handel. Vraag hier dus expliciet om. ØVersieringsmateriaal langs en aan de plafonds, dient met de onderzijde zo te hangen dat niemand hier tegenaan kan lopen. ØZorg ervoor dat versieringen niet in aanraking kunnen komen met verlichting en andere warm wordende apparaten. ØHang de versiering op met behulp van ijzerdraad.

Fonduen en gourmetten ØGebruikt u spiritus? Vul dan nooit de brander in de nabijheid van vuur. Vul de brander pas als deze helemaal is afgekoeld, en doe dit niet op de tafel. ØZorg dat het fonduestel tijdens gebruik op een niet brandbaar onderblad staat. Hierdoor voorkomt u dat de tafel te heet wordt en bovendien wordt de gemorste olie opgevangen. ØRealiseert u zich, dat een spiritusvlam nagenoeg onzichtbaar is; deze kan nog volop branden terwijl u denkt dat de vlam uit is. ØOok bij fonduen kan de vlam in de pan slaan. Leg daarom een passend deksel op tafel om snel te kunnen reageren. ØZet een elektrisch fonduestel zo dicht mogelijk bij het stopcontact. Dan kan niemand over het snoer struikelen en het fonduestel meesleuren. ØGebruik geen aardewerk pannen voor vleesfondue. Deze zijn niet bestand tegen de hoge temperatuur die daarvoor nodig is. ØLaat (kleine) kinderen nooit alleen fonduen. ØReik nooit over de fonduepan heen om iets te pakken.

Uitnodiging Nieuwjaarsreceptie 2004 Traditioneel geeft de gemeente Laren een Nieuwjaarsreceptie voor de inwoners van het dorp. Op maandag 5 januari 2004 bent u welkom in het gemeentehuis vanaf 20.00 uur. Het gemeentebestuur staat dan klaar om u allen tijdens een gezellige en informele bijeenkomst te ontvangen. Er is ruimschoots gelegenheid voor inwoners om elkaar veel goeds toe te wensen.

Gezamenlijke accommodatie tafeltennisclub en De Binckhorst opgeleverd Op vrijdag 19 december a.s. wordt de gerenoveerde gymzaal naast r.k.basisschool De Binckhorst/Sint Jan in gebruik genomen. In april besloot de gemeenteraad de EUR229.000 uit te trekken voor de renovatie van de gymzaal. De tafeltennisvereniging zou op termijn de huidige accommodatie op het Postiljon moeten verlaten en had behoefte aan een nieuw onderkomen. Door unieke samenwerking tussen de sportvereniging en de school is dit project tot stand gekomen. De tafeltennisvereniging heeft daarbij veel van het benodigde werk voor zijn rekening genomen. De school zal het gymlokaal zowel voor de lessen als voor gemeenschappelijke bijeenkomsten gaan gebruiken. In de avonduren kan de accommodatie door de tafeltennisclub gebruikt worden. De gemeente Laren is eigenaar van de accommodatie en stelt deze aan beide partijen kosteloos ter beschikking, hetgeen past in het gemeentelijke sport- en subsidiebeleid.

Gladheidsbestrijding: u kunt er de komende maanden op rekenen!

Ook komende winter staat de afdeling gemeentewerken weer in de startblokken om bij sneeuwval en gladheid de overlast te bestrijden. Kwetsbare bevolkingsgroepen zoals ouderen en gehandicapten en kwetsbare verkeersdeelnemers als fietsers en voetgangers zijn bij de gemeente Laren een belangrijke factor geweest bij het vaststellen van het strooibeleid. Hieronder kunt u lezen welke maatregelen u op welke tijdstippen kunt verwachten.

Prioriteiten bij het strooien De strooiwagens rijden volgens tevoren vastgestelde routes waarbij de belangrijkste routes het eerst behandeld worden. Tevens zijn de routes zo economisch mogelijk samengesteld. Daarbij is o.a. rekening gehouden met het feit dat de strooiwagens in principe niet achteruit en/of tegen het verkeer in hoeven te rijden, met de breedte van de weg en met de hoeveelheid zout die in één rit vervoerd kan worden. De primaire wegen (waaronder de invalswegen) worden het eerst gestrooid; hierna volgen de secundaire wegen en eventueel de binnenwegen. Deze prioriteitsstelling is verantwoord omdat de rijsnelheden op de secundaire routes en de binnenwegen lager liggen dan die op de primaire route.


1. De primaire wegen Dit zijn de wegen die bij naderende gladheid het eerst gestrooid worden. De primaire wegen zijn de invalswegen, de verbindingsroutes, de wijkontsluitingswegen, de brandweer- en ambulanceroutes, de busroutes en de schoolroutes.
2. De secundaire wegen Deze wegen komen direct na de primaire wegen aan de beurt. Hierbij gaat het om de winkelstraatjes, zoals de Nieuweweg en de wat grotere binnenwegen.
3. Binnenwegen Na bovenstaande wegen volgen eventueel de woonerven en -straten en de kleinere binnenwegen.
4. Fietspaden Bij het vaststellen van de strooiroutes en het in te zetten materieel voor fietspaden wordt ook o.a. rekening gehouden met obstakels, de beperkte doorrijhoogtes en de beperkte snelheid en capaciteit van de fietspadstrooier. Deze factoren verlangen dat de routes met zorg worden gepland. De inzet van zwaar materieel is niet mogelijk in verband met toebrengen van schade aan het wegdek. Fietspaden worden in de regel gelijktijdig gestrooid met de primaire wegen.
5. Voetpaden De trottoirs worden tijdens kantooruren eveneens behandeld tegen gladheid. Hierbij hebben de trottoirs in het centrum, de bushaltes en de trottoirs van verzorgingshuizen naar het centrum voorrang. Bij abnormale gladheid (ernstige ijzel) wordt de gladheid op deze trottoirs ook buiten kantooruren bestreden.

Trappen en hellingen Trappen en hellingen zijn bij gladheid het gevaarlijkst. Om deze reden zijn op diverse locaties zoutkisten geplaatst zodat direct omwonenden de ergste gladheid zelf kunnen bestrijden. De zoutkisten zijn te vinden op de volgende locaties:
· Barbiersweg (nabij gezondheidscentrum)
· Pastoor Hendrikspark (bij het hoofdgebouw, ingang apotheek en Biezemdael)
· bij gemeentehuis Voor de bestrijding van gladheid heeft gemeentewerken de beschikking over twee sneeuwbezems (die aan de auto's worden gemonteerd), sneeuwploegen, een grote strooier voor de grotere wegen en een kleine zoutstrooier voor het strooien van de binnenwegen. Een fietspadstrooier wordt ingezet op de fietspaden Voor de voetpaden komt het hoofdzakelijk veer op habdwerk. De hulpmiddelen die tot onze beschikking staan zijn twee sneeuwbezems gemonteerd op een motormaaier en een handstrooier met een breedte van ca. 70 cm. en gewone bezems en scheppen. Het moge duidelijk zijn dat deze handmatige bewerkingen erg arbeidsintensief zijn en dat het geruime tijd kan duren eer de voetpaden weer redelijk begaanbaar zijn. Hoewel er in de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening geen artikel is opgenomen over de verplichting van burgers om hun eigen stoepje schoon te houden, stelt de gemeente Laren - en de passerende voorbijgangers - het zeer op prijs als inwoners deze verantwoordelijkheid op zich willen nemen. Gooi de opgeruimde sneeuw echter niet in de goot, maar aan de zijkant van het trottoir, dan zullen ook fietsers er gemakkelijker door kunnen.

Informatie Heeft u nog vragen over de gladheidsbestrijding in Laren dan kunt u contact opnemen met de afdeling gemeentwerken, tel. 53 94 062. In het gemeentehuis en op de gemeentewerf ligt de nota gladheidsbestrijding ter inzage. Informatie over de gladheidsbestrijding kunt u ook vinden op de gemeentelijke website www.laren.nl>gemeentelijke diensten>gemeentewerken

Verkoop woningen aan De Kamp (nieuwbouw brandweerkazerne) Op dit moment wordt aan de Groene Gerritsweg 2 een nieuwe brandweerkazerne gebouwd. Erboven komen vier huurappartementen en aan de zijde van De Kamp worden drie koopwoningen gebouwd. Het college van B&W heeft besloten om de vier huurappartementen te bestemmen voor huisvesting van leden van de brandweer Laren. De drie woningen aan de zijde van De Kamp zullen worden verkocht. De verkoopprijzen van deze drie koopwoningen zijn EUR 208.000, V.O.N. voor de twee hoekwoningen en EUR 199.000 V.O.N. voor de middenwoning. De woningen liggen zeer centraal in het centrum met alle daarbij behorende voorzieningen en zijn geschikt voor met name starters. De inschrijvingstermijn begint op vrijdag 28 november 2003 en eindigt op woensdag 7 januari 2004 om 16.00 uur. Een brochure met informatie over de toewijzing, inschrijving, verkoopprijzen en -voorwaarden voor de drie woningen is af te halen bij de afd. B-ROM. Informatie: mw. M. Gooijer, tel. 53 99 658

Voorkom instorting van platte daken De inspectie van het ministerie van VROM heeft een onderzoek gedaan naar platte daken van bedrijven en instellingen welke zijn gemaakt van een staalconstructie. Aanleiding hiervoor was het instorten van dergelijke daken als gevolg van ophoping van regenwater. Het ging om het instorten van een deel van een dak van de IKEA- vestiging in Amsterdam en van zwembaden in Etten-Leur en Weesp na hevige regenval, in de afgelopen zomer. Uit het rapport blijkt dat aan deze instortingsgevallen ontwerp- en/of uitvoeringsfouten ten grondslag liggen. Het probleem bij deze daken is het feit dat het regenwater niet snel genoeg wordt afgevoerd en zich verzamelt op de laagste punten van het dak. Dit heeft tot gevolg dat het dak doorbuigt, waardoor weer extra water toestroomt. Door dat extra water wordt de belasting op die plaats weer groter, waardoor de doorbuiging nog weer groter wordt etc. Het dak zal instorten op het moment dat de dakconstructie het water niet meer kan dragen. De oorzaak van een instorting komt vaak door ontwerp- en/of uitvoeringsfouten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan te weinig afschot, een te geringe afvoercapaciteit van de hemelwaterafvoer en een onvoldoende sterkte van de constructie. Dakconstructies van woningen zijn meestal op een andere wijze uitgevoerd, dus daarvoor geldt het bovenstaande niet. Eigenaren en beheerders zijn zich echter onvoldoende bewust van het feit dat een gebrek aan inspectie en onderhoud ook desastreuze gevolgen kan hebben.

Financieel risico In het algemeen wordt de schade door dakinstorting als gevolg van waterophoping in het algemeen niet gedekt door verzekeraars. Naast de zeer grote risico's op veiligheidsgebied lopen de gebouweigenaren dus ook grote financiële risico's.

Wat kunt u doen gedurende de komende natte periode? Het blijkt dat veel van de instortingen worden veroorzaakt door het verstopt raken van de afvoeren door bladval, een kwestie van gebrek aan onderhoud en het ontbreken van noodafvoeren, zogenaamde spuwers, wat weer een kwestie van een ontwerpfout is. In de periode dat het blad valt is het dus van belang dat geregeld het dak geïnspecteerd wordt op verstoppingen door boomblad. Ook is het van groot belang het dak te laten inspecteren op de aanwezigheid van de noodafvoeren. Het beste kunt u dit laten doen door een ter zake kundig bedrijf. Behalve dat deze noodafvoeren een rol spelen in geval van verstopping hebben zij ook een belangrijke rol in geval extreme regenval.

Informatie Bij de afd. B-ROM kunt u een checklist om te kunnen controleren of u met uw dak risico's loopt. Naar aanleiding hiervan kunt u eventueel de nodige maatregelen nemen.

Per 1 januari 2004 rookvrij werken en reizen Nog geen definitieve regels voor horeca Per 1 januari 2004 zal de volgende fase van de invoering van de Gewijzigde tabakswet van 2002 in werking treden. Met ingang van deze datum wordt artikel 11 van kracht. In dit artikel worden werkgevers verplicht zodanige maatregelen te treffen dat hun werknemers in staat worden gesteld hun werkzaamheden te verrichten zonder hinder of overlast door anderen te ondervinden. Ook exploitanten van middelen voor personenvervoer (ook vliegtuigen) zijn verplicht zodanige maatregelen te treffen dat passagiers rookvrij kunnen reizen. De regels voor de horeca zijn nog niet definitief vastgelegd. Oorspronkelijk zou ook de horeca rookvrij moeten worden, maar de exploitanten zijn hiertegen in opstand gekomen omdat nu eenmaal voor veel mensen die uitgaan het heel belangrijk wordt gevonden om te kunnen roken. Er wordt op dit moment nog onderhandeld over de definitieve voorwaarden. In sportkantines van buitensporten, zoals voetbal, mag nog steeds gerookt worden. In sportkantines van binnensporten is dat echter niet toegestaan, omdat de sporters er last van zouden kunnen hebben. Informatie: tel. 0800-0600 (gratis) of www.rokenendewet.nl

Verkoop- en verhuurprijzen Postiljon

In de planontwikkeling wordt uitgegaan van de bouw van 139 woningen in zowel de koop- als huursector. In onderstaande tabel staat aangegeven hoeveel woningen er zullen worden gebouwd met bijbehorende verkoop- en verhuurprijzen. De genoemde verkoop- en verhuurprijzen zijn 'vanaf' prijzen. In het plangebied is ook rekening gehouden met de bouw van sherpawoningen. Dit zijn woningen voor minder valide mensen.

Type woning Maximale verkoop-/ labeling verhuurprijzen v.o.n. doelgroepen Vrije bouwkavels vrijstaande woningen marktconforme prijzen 2-onder-1 kapwoningen marktconforme prijzen

Koopsector koopappartementen vanaf EUR 190.000,00 junioren koopappartementen vanaf EUR 265.000,00 senioren eengezinswoningen vanaf EUR 265.000,00 doorstromers

Huursector eengezinswoningen
Informatie: mw. M. Gooijer, tel. 53 99 658