Gemeente Breda

Persberichten

02-12-2003

BRTS voorgedragen voor zendtijd

Het college stelt de gemeenteraad voor aan het Commissariaat voor de Media te adviseren de Bredase Radio en Televisie Stichting (BRTS) voor de komende 5 jaar zendtijd te verlenen. De huidige vergunning van de BRTS was al enige tijd verlopen. Er hadden zich twee gegadigden gemeld voor de vergunning: de BRTS en de Bredase Omroep Stichting (BOS). De gemeenteraad zal op 18 december advies uitbrengen.

De toewijzing van zendtijd kan pas geschieden nadat de gemeenteraad heeft beoordeeld of beide aanvragers voldoen aan de eisen van de Mediawet. Het belangrijkste criterium hierbij is de samenstelling van het Programma Beleidsbepalend Orgaan (PBO) binnen de omroep. Dit orgaan bestaat uit een aantal vertegenwoordigers van de Bredase samenleving die gezamenlijk het inhoudelijke beleid van de omroep bepalen. Zowel de BOS als de BRTS voldoen aan de eisen van de Mediawet en hebben een PBO dat representatief is voor de Bredase bevolking. In een dergelijke situatie van gelijkheid verzoekt het Commissariaat om gemotiveerd aan te geven naar welke organisatie de voorkeur van de gemeenteraad uitgaat.

Het college stelt voor de BRTS voor te dragen, omdat de BRTS al enkele jaren de lokale omroep in de stad is. Er bestaat reeds een structurele subsidierelatie en de programma's hebben een onmiskenbaar Bredaas karakter. Bovendien heeft het Commissariaat voor de Media, dat het inhoudelijk beleid van de lokale omroepen in de gaten houdt, te kennen gegeven tevreden te zijn over de programma's van de BRTS. Na het advies van de gemeenteraad wordt de procedure vervolgd bij het Commissariaat. Na een hoorzitting besluit het Commissariaat uiteindelijk aan welke van beide stichtingen de zendtijd toegewezen wordt.

Breda, 2 december 2003