Gemeente Breda

Persberichten

17-12-2003

Organisaties beloven wethouder plan van aanpak welzijn in Breda Noordoost

Bredase patiënten- en consumentenorganisaties en welzijns- en zorginstellingen gaan samenwerken in Breda Noordoost. Daartoe hebben ze vandaag een intentieverklaring aan wethouder Marja Heerkens overhandigd. De organisaties ontwikkelen gezamenlijk een plan van aanpak om te kijken of de welzijnsvoorzieningen in Breda Noordoost aansluiten bij de behoeften van de bewoners. De intentieverklaring is een van de uitwerkingen van de notitie Geschikt Wonen voor Iedereen. Breda Noordoost is proefgebied, waarbij het uitgangspunt is dat zo goed mogelijk wordt aangesloten op bestaande plannen. Daarbij gaat het vooral om het ontwikkelen van een wijk waarin jong en oud zo lang mogelijk comfortabel kunnen blijven wonen.

Kunnen inwoners van Breda Noordoost rekenen op voldoende hulp als ze die nodig hebben? Zijn er genoeg artsen en ontmoetingscentra? Hoe zit het met de thuiszorg, de voorzieningen voor ouderen en voor mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking? Allemaal vragen die in het plan van aanpak aan de orde komen.

Het bijzondere van de intentieverklaring, die vandaag in het stadhuis werd ondertekend, is dat consumentenorganisaties met de professionele welzijnsinstellingen gaan samenwerken. Ook de deelname van de stichting Amarant (gehandicaptenzorg) en MEE West-Brabant (voorheen de Sociaal Pedagogische Dienst) is nieuw. De andere betrokken organisaties en instellingen zijn de gemeente, het Bredaas Centrum Gehandicaptenbeleid (BCG), de Stichting Ouderenwerk Breda (SOB), Vertizontaal, het Ouderen Overleg Breda (OOB) en het Instituut Maatschappelijk Werk (IMW). Daarnaast onderhoudt het BCG ook intensieve contacten met de Stedelijke Woon Consumenten Organisatie Breda (SWOB) en het zorgvragersoverleg Breda.

De provincie Noord-Brabant vindt de samenwerking vernieuwend en stelt 400 uur beschikbaar voor ondersteuning en begeleiding van het project door de provinciale stichting Prisma. Het plan van aanpak moet voor 1 april 2004 klaar zijn en wordt vervolgens aan het gemeentebestuur aangeboden.

De welzijns- en zorginstellingen werken al geruime tijd samen. Samen met de gemeente Breda, en nu dus ook met patiënten- en consumentenorganisaties, proberen ze in te spelen op de gevolgen van de vergrijzing en oplossingen te bedenken. Uitgangspunt voor alle partijen is het beleidsprogramma Geschikt Wonen voor Iedereen.

Breda, 17 december 2003