Gemeente Den Haag

december 2003 Kwaliteitsverbetering van de openbare ruimte in Duindorp (16 december) Het college van B&W heeft vandaag ingestemd met het herinrichtingsplan voor het gebied tussen de Nieboerweg en de Tholensestraat in Duindorp. Doel van de herinrichting is het vergroten van de ruimtelijke en functionele samenhang in dit deel van de wijk. De inrichting van de openbare ruimte zal zodanig vorm worden gegeven dat een herkenbaar, hoogwaardig gebied ontstaat dat goed aansluit op het nabijgelegen duingebied van de Bosjes van Poot. De herinrichting levert bovendien 73 extra parkeerplaatsen op. Dit betekent een stijging van 65% ten opzichte van het huidige aantal parkeerplaatsen. De gemeente verwacht dat hiermee het illegaal parkeren in deze omgeving sterk wordt verminderd dan wel opgeheven.

Het herinrichtingsproject omvat de Tholensestraat, de Vlielandsestraat, de Bevelandsestraat, de Doggersbankstraat, de Breezandstraat en het duingebied langs de Tholensestraat. In de straten wordt het parkeren gereguleerd door het aanbrengen van parkeervakken en verder worden er nieuwe trottoirs aangelegd. Het nu nog aanwezige asfalt wordt verwijderd en hiervoor in de plaats komt klinkerverharding. Daarnaast wordt de verlichting vernieuwd en ter handhaving van het 30 km regime worden drempels in de straten gelegd. In het duingebied langs de Tholensestraat komt een wandelroute en bovendien wordt het bomenbestand aangepast en waar nodig vernieuwd. Rond het duingebied wordt een hekwerk geplaatst.

In de Vlielandsestraat wordt parkeren langs de duinkant gelegaliseerd waardoor straks aan twee zijden kan worden geparkeerd. Dat laatste gaat ook op voor de Bevelandsestraat waar de rijweg wordt verbreed om tweerichtingsverkeer mogelijk te maken. In de Doggersbankstraat en de Breezandstraat worden de parkeervakken van de rijweg gescheiden door het gebruik van ander bestratingsmateriaal.

Het herinrichtingsplan is tot stand gekomen in samenspraak met de bewoners en overige belanghebbenden. De kosten van de herinrichting liggen rond de EUR 1,7 miljoen. Met de herinrichting wordt in het vierde kwartaal van 2004 gestart en de planning gaat uit van oplevering in het eerste en tweede kwartaal van 2005.