Gemeente Apeldoorn

Belangrijkste onderwerpen raadsvergadering 18 december 2003

De gemeenteraad van Apeldoorn heeft donderdag 18 december onder meer de onderwerpen Wet werk en bijstand, coffeeshopbeleid, sociale visie en ambulante handel op de agenda staan.

Raadsopdracht Kaderstelling Wet werk en bijstand De gemeenteraad wil het college voor de invoering van de nieuwe Wet werk en bijstand (1 januari 2004) richtlijnen meegegeven. Een belangrijk punt in de concept raadsopdracht is om een verantwoorde balans te vinden tussen enerzijds financiële risicosturing en anderzijds het nemen van verantwoordelijkheid voor degenen de weinig of geen perspectief hebben op een plaats binnen de arbeidsmarkt. De raad wil kaders stellen op het gebied van: reïntegratiebeleid, gesubsidieerde arbeid, overgangsbeleid, armoedebestrijdingsbeleid, uitvoering, controle & toezicht en financiële gevolgen. In de commissie Maatschappelijke Ontwikkeling is de concept raadsopdracht besproken. Naar aanleiding van de discussie heeft de wethouder toegezegd over de kaderstellingen van het beleid met betrekking tot gesubsidieerde arbeid en controle en toezicht een gewijzigd voorstel te doen. Ook zal voor gesubsidieerde arbeid de omschrijving gedwongen arbeid nader worden gedefinieerd. Het kader controle en toezicht wordt aangevuld met een inhoudelijke toetsing door de raad. Inmiddels heeft het college een aangepast voorstel aangeboden. Naar aanleiding van de discussie in de commissie Maatschappelijke Ontwikkeling van 3 december hebben alle commissieleden aangegeven te willen overleggen met hun fractie.

Coffeeshopbeleid In het debat van de raadscommissie Leefomgeving, Bestuur en Middelen over het coffeeshopbeleid zijn op 9 oktober jl. voorlopige standpunten ingenomen over het maximale aantal coffeeshops, over het toestaan van een coffeeshop buiten het centrum en over het terrassenverbod. De meningen liepen nogal uiteen. Het aangepaste raadsvoorstel wordt nu rechtstreeks in de raad behandeld. De fractie van de ChristenUnie heeft naar aanleiding van het (aangepaste) voorstel een nadere schriftelijke reactie gegeven die aan de raad is verspreid.

Sociale visie Apeldoorn 2020, betrokken en actief dat is de titel van de sociaal strategische visie. Het raadsvoorstel dat nu voorligt is een product dat na een intensief traject van eerst het college en daarna een kaderstelling van de raad eerder dit jaar kon worden geschreven. In de commissie Maatschappelijke Ontwikkeling op 3 december heeft de commissie na een ordevoorstel besloten de beschouwingen over het onderwerp tijdens de raadsbehandeling te houden.

Nota Ambulante Handel Het raadsvoorstel nota ambulante handel biedt nieuwe mogelijkheden voor het optimaliseren en instellen van nieuwe marken in Apeldoorn en het moderniseren van het standplaatsenbeleid. De bedoeling is dat in het tweede kwartaal van 2004 het onderzoek naar de mogelijkheden van nieuwe markten terug komt op de agenda. Tijdens de behandeling in de commissie Ruimtelijke Ontwikkeling adviseerden de fracties van D66, GroenLinks, VVD, CDA, PvdA en Leefbaar Apeldoorn positief op het voorstel. De fractie van Leefbaar Apeldoorn geeft aan dat één raadslid negatief adviseert op het onderdeel zondagsmarkt. De fractie van Gemeentebelangen houdt fractieberaad met een positieve grondslag. De Christen Unie adviseert positief, maar geeft aan tegen het voorstel over de zondagsmarkt te zijn. De fractie van de SGP houdt fractieberaad en geeft aan dat dit gebaseerd is op het feit dat men negatief is over het voorstel tot het mogelijk maken van een zondagsmarkt.

GroenLinks heeft tijdens de commissie het voorstel gedaan aan de zondagsmarkt een zogenaamde artiestenstraat, met optredens van artiesten en culturele activiteiten, te organiseren. De commissie heeft in meerderheid - CDA, PvdA, Leefbaar Apeldoorn en GroenLinks - het college verzocht dit bij de uitwerking van de zondagsmarkt te betrekken. Naar aanleiding van de discussie geeft de wethouder aan dat het om Themamarkten dient te gaan die zijn gekoppeld aan de koopzondagen.

Overige onderwerpen Uiteraard staat ook het vragenuur en een groot aantal hamerstukken op de agenda. De PvdA heeft bovendien aangekondigd een interpellatie Keuze vestigingsplaats politiepost Zuid in te dienen.

Voor het laatst bijgewerkt op: 17-dec-2003 08:16