Politie Twente

dinsdag 9 december 2003

Schooljeugd krijgt voorlichting via confronterende roadshow

Om jongeren te wijzen op de gevaren van roekeloos rijgedrag krijgen leerlingen van het Bonhoeffer college in Enschede voorlichting via de confronterende roadshow van "Institute for Traffic Care" en het jongerenpanel "Teamalert". De roadshow wordt gehouden in het kader van het project "Scooteren? Hou het cool!" dat de politie draait in Enschede-Zuid.

Confronterende roadshow

Woensdag 17 december krijgen 250 leerlingen van de groepen 3, 4 en 5 van het Bonhoeffer College in Enschede de roadshow te zien. De roadshow wordt gegeven door het ITC (Institute for Traffic Care) in samenwerking met "Teamalert", het jongerenpanel van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat.

In deze 'show' wordt het publiek eerst in discoachtige setting toegankelijk gemaakt voor de boodschap. Die boodschap wordt uitgedragen door een aantal hulpverleners (brandweer, politie, GGD), een slachtoffer (Traffic Informer) van een scooteraanrijding en een relatie van het slachtoffer. Volgens een verhaallijn wordt het publiek geconfronteerd met de verwerking van de gevolgen van een verkeersongeval. Het doel van de voorlichting is jongeren indringend te informeren over de risico's van het verkeer en ze aan te spreken op hun individuele verkeersgedrag.

Op initiatief van de politie is gekozen om de show in te zetten als voorlichting voor jongeren. De voorlichting is één van de maatregelen die de politie treft in het kader van het scooterproject in Enschede-Zuid. De show is bekostigd door de politie Twente en de gemeente Enschede, Stadsdeel Zuid. Het is de bedoeling dat de show in 2004 voor meerdere scholen beschikbaar komt.

1 jaar 'Scooteren? Hou het cool!'

Het scooterproject ging in november 2002 van start. Uit wijkscans van de politie bleek dat overlast van scooterjeugd hoog scoorde in de lijst met ergernissen. Na een jaar is de balans opgemaakt en zijn de resultaten duidelijk zichtbaar. Het scooterproject werkt: het aantal scooteraanrijdingen in Enschede-Zuid is in een jaar tijd met bijna éénderde (30%) afgenomen. Om de overlast te bestrijden heeft de politie een plan van aanpak gekozen met gebruikelijke, maar ook vernieuwende maatregelen.

Gebruikelijke maatregelen

6 grote bromfietscontroles per jaar. Flexibele controles door de inzet van een motorrijder. Goede registratie.
Recidive-regeling waarbij zwaar opgevoerde bromfietsen bij herhaling van de overtreding in beslag worden genomen.

Vernieuwende maatregelen

Persoonlijke brief aan iedere overtreder met daarin de gevaren en consequenties van roekeloos rijden op scooters. Thuisbezoek aan minderjarige overtreders en de ouders om hen op de hoogte te brengen en te betrekken bij het verkeersgedrag van hun kind. Voorlichting via de confronterende Roadshow van "Institute for Traffic Care" en het jongerenpanel "Teamalert". Ruime aandacht in de media, van huis-aan-huisblad tot regionale TV.

Opvallende resultaten

Thuisbezoek

Minderjarige overtreders kregen bezoek van een agent die een gesprek voerde met de minderjarige en de ouders, zodat deze op de hoogte zijn van het verkeersgedrag van hun kind. Met het thuisbezoek wil de politie ouders nadrukkelijk betrekken bij het rijgedrag van hun kind. In totaal werden 96 minderjarigen thuis bezocht. De meeste ouders zijn zeer tevreden over het thuisbezoek. Vaak werd het vermogen van de scooters teruggebracht naar de juiste hoeveelheid.

Mening buurtbewoners

Het aantal klachten van buurtbewoners is sterk afgenomen en de wijkagenten constateren dat de bewoners tevreden zijn met het optreden van de politie.

Motorrijders

Met subsidie van de Gemeente Enschede en van de Provincie Overijssel zijn twee politiemensen van de afdeling Enschede-Zuid opgeleid en uitgerust als motorrijder. Deze motorrijders zorgen voor de flexibele aanpak van het probleem. Daar waar de grote controles snel via de GSM worden doorgebeld, zijn de controles van de motorrijders altijd onverwacht.

Recidive-regeling

Na overleg met het Openbaar Ministerie is een recidive-regeling opgesteld voor het in beslag nemen van scooters. Deze houdt in dat als iemand voor de tweede keer wordt aangetroffen met een vermogen van boven de 1,8 Kw, de scooter in beslag wordt genomen. Vanwege deze regeling zijn in totaal 6 scooters in beslag genomen.



Politie Twente