Gemeente Rotterdam

Nr.215
5 december 2003

Rotterdam voert lijstje in woningbouw aan

Start bouw 3000ste woning

op 17 december

De ambities voor de woningbouwproductie in het Rotterdamse collegeprogramma "Het nieuwe elan van Rotterdam. en zo gaan we dat doen" worden dit jaar waargemaakt. Woensdag 17 december wordt op de nieuwbouwlocatie Nesselande de eerste paal geslagen voor de drieduizendste woning, dat zijn er meer dan twee keer zoveel als vorig jaar. Hiermee loopt Rotterdam vóór op de rest van Nederland. Daar loopt de woningbouw naar verwachting met tientallen procenten terug.

Voor Rotterdam is het uitzonderlijk dat er zoveel gebouwd wordt. Vorig jaar werden nog geen vijftienhonderd eerste palen geslagen. Met de komst van het nieuwe college is het roer omgegaan. In 'Het nieuwe elan van Rotterdam', het collegeprogramma van 2002 - 2006 gaf het nieuwe bestuur zijn ambities weer in cijfers: de komende vier jaar moet jaarlijks worden gestart met de bouw van drieduizend woningen.

Marco Pastors, wethouder Fysieke Infrastructuur, noemt de heldere doelstelling uit het collegeprogramma de belangrijkste reden waarom het dit jaar is gelukt zo voortvarend te bouwen. "Het was voor iedereen duidelijk waar wij naartoe wilden." Volgens hem zijn er nog twee andere succesfactoren. "De gemeente heeft de leiding genomen, de procedures goed gepland en helder aangegeven waar de prioriteiten liggen. Bovendien is Alex Moret aangesteld als bouwcoördinator. Hij treedt snel op als projecten vertraging dreigen op te lopen."

Wat volgens Pastors ook een belangrijke reden is voor het halen van de doelstellingen, is dat de projectontwikkelaars en woningcorporaties hebben meegewerkt. "Gezamenlijk zijn zij, samen met de gemeentelijke diensten OBR, dS+V en de deelgemeenten aan deze opgave begonnen. Iedereen wilde zich inzetten om het tot een succes te maken. En een succes is het geworden. Alle partijen zijn enthousiast en zien voor het komende jaar alle mogelijkheden om opnieuw de productiedoelstelling te halen."

Rotterdam bouwt vooral woningen in de middeldure en dure prijsklassen. Hiermee wil de stad de mensen met midden- en hogere inkomens stimuleren in Rotterdam te blijven wonen of zich er te vestigen. Rotterdam heeft deze inkomensgroepen nodig. Zij brengen de bevolkingssamenstelling beter in balans en stimuleren de economie.

De drieduizendste woning wordt gebouwd op de grootste nieuwbouwlocatie van Rotterdam: Nesselande. De eerste paal van deze woning is tevens de eerste paal van de in totaal vijfhonderd woningen die Woningcorporatie WoonbronMaasoevers daar gaat bouwen. Alle vijfhonderd woningen zullen 'te woon' (te koop en te huur) worden aangeboden. Het startsein voor het slaan van de paal wordt gegeven tijdens de jaarlijkse Planpresentatie op 17 december. Daar worden ook de plannen voor 2004 bekendgemaakt.

noot voor de redactie/