Politiebond ACP

Meer of minder uren

Rond het eind van het jaar begint elk jaar weer dezelfde discussie: wat is de afspraak over meer en minder uren ook alweer? Voor uw duidelijkheid hier een uiteenzetting.

Meer en minder uren bestaan niet. Sla het BARP of het BBP er maar op na; nergens wordt erover gesproken. Dat komt omdat wij gezamenlijk een naam hebben gegeven aan de situatie die ontstaat doordat de planning of het sturen op capaciteit in de korpsen niet goed gaat. Een ambtenaar wordt namelijk aangenomen voor een te werken aantal uren van gemiddeld bijvoorbeeld 36 uur per week. Zelfs als in drukkere tijden meer wordt gewerkt, en als in rustiger tijden minder wordt gewerkt, komt het gemiddelde uit op 36 uur. Wanneer dan aan het eind van het jaar (31 december) blijkt dat er een tekort of overschot op het aantal gewerkte uren is ontstaan, anders dan door ziekte, is dit niet te wijten aan de ambtenaar. Het korps is hiervoor verantwoordelijk.

Bovenstaande betekent ons inziens het volgende.
* Minder uren worden met ingang van het nieuwe jaar kwijtgescholden. Er is geen sprake van compensatie met de in het daarop volgende jaar (te plannen) te werken uren.
* Meer uren worden behandeld als zijnde overuren. Meer uren ontstaan namelijk door overwerk in afwijking van de geplande werktijden.
* Een overuur is opgebouwd uit een ´gewoon uur´, aangevuld met een toelage (artikel 27 BBP).
* Per regio bestaan verschillende manieren om met een overuur om te gaan: het overuur wordt betaald door middel van verlof, door middel van een bedrag in geld, of door een combinatie van geld en verlof.

Politievakorganisatie ACP is van mening dat de meer/minder uren problematiek nooit te wijten cq. te verhalen is op de werknemer. Wanneer het korps aan het begin van het jaar een planning maakt of gedurende het jaar stuurt op capaciteit, kunnen meer/minder uren wellicht worden voorkomen. Het grootste aandeel voor het slagen hiervan ligt bij de lijnverantwoordelijken.

In de CGOP (landelijk overleg) loopt op dit moment nog de discussie over het aantal uur dat als gevolg van ziekte leidt tot meer of minder uren kort voor de jaarwisseling. Tot het moment dat aan die tafel andere afspraken worden gemaakt, gelden de afspraken zoals die hierboven staan beschreven.