Gemeente Delfzijl

Persbericht

16/12/2003
Start formele besluitvormingsprocedure Ringweg Delfzijl

INFORMATIE

In aanvulling op de vaststelling van de Structuurvisie voor Delfzijl-Noord van juni 2003 heeft het college van burgemeester en wethouders ingestemd met het starten van de formele besluitvormingsprocedure voor belangrijke onderdelen van de Ringweg in Delfzijl. Deze onderdelen betreffen:
· de functie van de Parallelweg;
· de aansluiting Hogelandsterweg-N360 (verdiepte rotonde); · Ring (gedeelte) over de dijk nabij het Eemshotel. De uitwerking van deze onderdelen is direct gerelateerd aan de voorwaarden van het Ministerie van VROM zoals opgenomen in de voorwaarden waaronder het Rijk subsidie aan Delfzijl beschikbaar stelt.

De raad wordt in januari 2004 geïnformeerd over de procedure om op basis van de gemeentelijke inspraakverordening tot besluitvorming te komen. Met inachtneming van de gemeentelijke inspraakverordening worden deze voorgenomen besluiten gepubliceerd, ter inzage gelegd en wordt er in februari 2004 een informatieve bijeenkomst gehouden. U ontvangt hierover tijdig bericht. Als alles naar wens verloopt zal de raad op 29 april 2004 worden voorgesteld akkoord te gaan met deze voorgenomen besluitvorming.

Parallelweg
Ten aanzien van de functie van de Parallelweg hebben de volgende conclusies en overwegingen een rol gespeeld:
- Er wordt gepleit voor handhaving van de Parallelweg als ontsluiting van het Centrum.
- Er zijn geen verkeerskundige argumenten voor opheffing van de Parallelweg.
- In de subsidievoorwaarden van VROM wordt niet een opheffing geëist, maar een
functieverandering.
- Opheffing van de Parallelweg betekent een verdubbeling van het aantal verkeersbewe-
gingen door de woonstraat (30-km zone) Koningin Julianalaan/Jachtlaan tot ca. 9.000
bewegingen per dag. Ter vergelijking: het aantal bewegingen op de noordoostelijke ring
zal ca. 1.000 verkeersbewegingen per etmaal bedragen. - Opheffing van de weg biedt geen oplossing voor de barrièrewerking als gevolg van het
bestaan van de spoorlijn.
- Op dit moment is de Parallelweg een provinciale weg, maar vervult een functie met
name als binnengemeentelijke ontsluiting van het Centrum en de haventerreinen.
- De subsidievoorwaarden van VROM inzake de maatwerkafspraken wijzen nadrukkelijk
op bewonersparticipatie in de planvorming.
- Er is geen draagvlak onder de bevolking voor opheffing. - Er is geen draagvlak onder het bedrijfsleven voor opheffing. Het is duidelijk dat het afsluiten van de Parallelweg negatieve gevolgen heeft voor de bereikbaarheid van zowel het centrum, als de bedrijfs- en haventerreinen. Het betekent ook dat de verkeersdruk in de aangrenzende woonstraten zal toenemen als gevolg van het sluipverkeer.

Op grond hiervan wordt voorgesteld de Parallelweg om te vormen tot een 'parkweg' met een aangepast profiel passend bij het groene karakter van de Groene Scheg als ontsluiting voor bestemmingsverkeer naar het centrum, waarbij vrachtverkeer voor de zuidelijke haventerreinen wordt omgeleid via de zuidelijke ringweg. Daarbij wordt de grens van de bebouwde kom in westelijke richting verplaatst en overgedragen van de provincie naar de gemeente. Dit betekent ook dat de toegestane snelheid naar 50 km/uur wordt teruggebracht. Door het veranderen van de functie van dit weggedeelte worden de inrichting en de aankleding van de weg aangepast conform de uitgangspunten van duurzaam veilig. Hierbij kan onder meer gedacht worden aan profielversmalling en het opnemen van andere vormen van fysieke snelheidsbeperkers.

Aansluiting Hogelandsterweg - N360
De aansluiting van de Hogelandsterweg en de N360 ter hoogte van het station Delfzijl-West is uitgewerkt in een projectgroep bestaande uit vertegenwoordigers van de gemeente Delfzijl, de provincie Groningen en de Ontwikkelingsmaatschappij Delfzijl. Dit heeft geleid tot een keuze voor een verdiept gelegen rotonde met 4 armen.

Ring over de dijk
Bij de Verstedelijkingsafspraken over Delfzijl is onder meer afgesproken dat tenminste een deel van de ring over de dijk langs de Eems zal worden uitgevoerd, nabij het Eemshotel.