D66

Identificatieplicht moet een kans krijgen

Veiligheid en rechtshandhaving

Lousewies van der Laan

15-12-2003 - De identificatieplicht moet een kans krijgen om te laten zien dat Nederland er echt veiliger door kan worden. D66 steunt het voorstel van het kabinet om elke Nederlander te verplichten om, wanneer daartoe aanleiding is, een identificatiebewijs aan de politie te overleggen. Op aandringen van de Democraten wordt de wet echter na drie jaar al grondig geëvalueerd en is de identificatieplicht voor 12- en 13-jarige kinderen van de baan.

Veiligheid is terecht één van de prioriteiten van dit kabinet, stelt Lousewies van der Laan. Niet alleen de regering maar ook veel politiemensen stellen dat het ontbreken van een algemene identificatieplicht het lastiger maakt om in sommige gevallen adequaat op te treden. Wij willen de identificatieplicht daarom een kans geven, want een veiliger Nederland is ook een D66-prioriteit.

Van der Laan heeft in het debat met minister Donner voorgesteld de kosten van een nieuw identificatiebewijs zo beperkt mogelijk te houden. Ook heeft minister Donner de Democraten toegezegd de wet al over drie jaar te evalueren. Van der Laan: De identificatieplicht is geen leuke wet: wie zijn ID thuis heeft laten liggen maar wel door rood rijdt, kan een extra boete van zon tachtig euro krijgen. Dus willen we zeker weten dat de wet effect heeft in het bestrijden van criminaliteit en overlast. Dat is de reden dat wij al over drie jaar een grondige evaluatie willen, zodat we kunnen zien of de wet wel oplevert wat hij belooft.

Bij de evaluatie moet ook worden betrokken of de identificatieplicht niet, als in België, tot willekeur leidt waarbij mensen met een buitenlands voorkomen voortdurend om hun identiteitskaart wordt gevraagd. Van der Laan: Als bijvoorbeeld Marokkaanse jongeren veel overlast veroorzaken, zullen zij in de statistieken ook vaak naar hun paspoort worden gevraagd. Dat is reëel. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat iedereen met een buitenlands voorkomen voortdurend wordt lastig gevallen. Daarom hebben wij een toezegging van minister Donner gevraagd, dat de Nederlandse wet anders wordt opgesteld dan die in België. Daar mag de politie iedereen op elk moment om een identiteitsbewijs vragen. In Nederland moet daar altijd eerst een aanleiding voor zijn. Wij krijgen dus een veel betere wet dan België.

D66 is altijd tegen een identificatieplicht voor kinderen geweest. Omdat een kamermeerderheid van CDA, VVD en LPF daar wel voorstander van is, hebben de Democraten in het regeerakkoord afgedwongen dat de identificatieplicht pas vanaf 14 jaar geldt. Dat is een logische grens, stelt Van der Laan. Juist jongeren van vijftien tot achttien jaar zorgen voor veel overlast die met de identificatieplicht moet worden bestreden. Een goed idee dus, om ook hen onder de wet te laten vallen. Maar om echt jonge kinderen nu met een paspoort op zak buiten te laten spelen, dat ging ons wat te ver.