Socialistische Partij

SP-motie van afkeuring voor Balkenende

16-12-2003 * De SP heeft vandaag tijdens een debat met premier Jan Peter Balkenende in een motie het sociale beleid van het kabinet afgekeurd. Volgens SP-fractievoorzitter Jan Marijnissen is het beleid van het kabinet in strijd met de beloften van Balkenende over een eerlijke inkomstenverdeling. De zwaarste lasten worden op de zwakste schouders gelegd, stelt Marijnissen. Dit kabinet kiest er willens en wetens voor om de pijn neer te leggen bij mensen met een chronische ziekte, een handicap of een minimuminkomen. Wij kunnen niet anders dan dit categoraal afkeuren. De motie werd gesteund door de fracties van GroenLinks en PvdA.

De SP wilde met de motie van afkeuring vooral aangeven dat met deze `sanering' van de sociale zekerheid de grenzen van het fatsoen worden overschreden. Marijnissen: Zeventien miljard bezuinigen is een abstractie, maar nu wordt duidelijk waar het neerkomt. Solidariteit is ook een abstractie, maar nu wordt duidelijk dat zieken veel meer gaan betalen. De motie werd verworpen omdat van enig dualisme geen enkele sprake is en de regeringspartijen een gesloten front vormen. De coalitiepartijen spraken weer warme woorden, maar die bleken waardeloos want daden bleven achterwege, waardoor vele tienduizenden mensen in de kou blijven staan.

CDA, VVD en D66 deden er alles aan om het belang van het debat te ontkennen. Zo namen niet de fractievoorzitters van deze partijen, maar `gewone' Kamerleden deel aan het debat. En dat terwijl de voormannen van deze partijen in de media vaak verkondigden dat zij zo graag meer debatten op hoofdlijnen zouden voeren. Hun afwezigheid werd dan ook op afkeurend opgemerkt door Marijnissen, maar ook door ChristenUnie-voorman André Rouvoet.

Het debat kwam op de dag waarop uit de Armoedemonitor van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat de armoede is toegenomen. Uit de meer gedetailleerde berekeningen blijkt dat de gevolgen het kabinetsbeleid veel sterker uiteenlopen dan de eerder werd gezegd. De koopkrachtdaling valt voor tienduizenden mensen groter dan de door Balkenende genoemde marges van 0 en -1%, maar dit bleek voor de premier geen reden om zijn beleid fundamenteel bij te stellen.

Lees hier de bijdrage van Jan Marijnissen in de eerste termijn.
Zie het origineel