Gemeente Eindhoven

Persbericht: 16 december 2003 no. 244

Visie Kunst en Cultuur Eindhoven

Aanbevelingen voor nieuw beleid én bezuinigingen

Het college van burgemeester en wethouders heeft de Visie op kunst en cultuur, Eindhoven Innovatieve Cultuurstad, gepresenteerd aan de gemeenteraad.

De Visie bevat aanbevelingen voor nieuw beleid en indicaties voor de manier waarop kan worden bezuinigd.

In de Visie, waar de stad tot 26 januari a.s. op kan reageren, zet het bestuur uiteen hoe kunst en cultuur de identiteit van de stad kunnen versterken en tegelijkertijd hoe aan een opdracht van de gemeenteraad kan worden voldaan om in 2005 een half miljoen euro te bezuinigen; de directe aanleiding voor het schrijven van de Visie.

Aanzet programma De Visie bevat een aanzet voor een programma (een definitief programma volgt later). Dat bestaat uit vier onderdelen. Het zijn beschrijvingen van de huidige situatie op het gebied van kunst en cultuur in Eindhoven en van ontwikkelingen die de beleidsmakers wenselijk vinden voor de stad. In de gewenste situatie wordt een aantal suggesties gedaan; maar dat aantal kan desgewenst nog worden uitgebreid. De vier deelprogrammas zijn de volgende:


1. Eindhoven, met een culturele basisinfrastructuur passend bij een stad met internationale uitstraling Hier spreekt het college uit dat het zeven instellingen in de stad als de basis beschouwt van kunst en cultuur. Het gaat om het Van Abbemuseum, de Stadsschouwburg, het Muziekcentrum Frits Philips, Plaza Futura, Cultureel Centrum De Effenaar, Centrum voor de Kunsten en de Openbare Bibliotheek. Naast deze zeven instellingen rekenen wij tot de basisinfrastructuur ook een voldoende en toegankelijk aanbod van repetitieruimten voor Eindhovense muziekgroepen. Het college pleit ervoor dat deze instellingen, op basis van gemeenschappelijke doelen, meer samenhang brengen in het aanbod. De functies van deze instellingen staan niet ter discussie; in het takenpakket kan wel een en ander veranderen. De functies en taken van instellingen die niet tot de basisinfrastructuur behoren, willen B en W heroverwegen.


2. Eindhoven Designstad Genoemd worden allerlei activiteiten die op het brede thema design voortborduren. Hier liggen voor Eindhoven, dat reeds vele initiatieven en voorzieningen op dit terrein kent, kansen voor de toekomst. Niet alleen in cultureel opzicht, maar ook op economische terrein. In de 'creative city' is de noodzaak van nauwe samenwerking tussen partners essentieel de Design Academy en de Tu/E zijn daarin belangrijke spelers.


3. Eindhoven laboratoriumstad Om van Eindhoven een innovatieve, creatieve stad te maken, een stad waar het experiment de ruimte krijgt, moet er meer en beter gebruik worden gemaakt van het aanwezige potentieel aan creativiteit in de stad. De Visie doet daarvoor een aantal suggesties.


4. Eindhoven levendige (binnen)stad Kunst en cultuur kunnen de binnenstad van Eindhoven, ook wel aangeduid als saai, verlevendigen. De cultuurhistorie moet beter zichtbaar worden gemaakt. Ook verdient het gebruik van de kunst in de openbare ruimte een andere benadering dan nu het geval is. In de Visie wordt gepleit voor versterking van de identiteit van bepaalde gebieden in de stad. De Bergen zou heel goed een theaterkwartier kunnen worden. Maar het Muziektheater op de Markt zou ook wel meer smoel kunnen krijgen. Nadrukkelijk wordt Strijp S naar voren gehaald als locatie met kansen op het terrein van kunst en cultuur.

Afgeleid van speerpunten De deelprogrammas zijn afgeleid van de speerpunten uit de Visie kunst en cultuur en de discussies daarover tijdens de Cultuurdebatten op 17 en 18 november jl. Die speerpunten, gericht op versterking van de identiteit van Eindhoven, beogen:
* waarborg van kwaliteit en verscheidenheid in het culturele aanbod,
* inzet van kunst en cultuur als motor voor stedelijke ontwikkeling,
* versterking van de laboratoriumfunctie van kunst en cultuur en
* bevordering van (laagdrempelige) cultuureducatie.

In de Visie wordt er verder voor gepleit de commerciële markt meer kansen te bieden. De regie van het kunst en cultuurbeleid blijft in handen van de gemeente, maar bij de uitvoering wordt nadrukkelijk naar samenwerking gezocht met instellingen en aanbieders in de stad.

Criteria bezuinigingen In de Visie Kunst en Cultuur worden criteria genoemd waarop voorstellen voor bezuinigingen zullen worden gebaseerd de voorstellen zelf komen nog.

Als criteria gelden:
1. in hoeverre dragen de activiteiten van instellingen bij tot de identiteit van de stad,
2. wat kan aan de markt worden overgelaten,
3. waar valt efficiencywinst te behalen en
4. waar is winst te behalen door samenwerking.

Toepassing van de criteria kan voor bepaalde instellingen leiden tot stopzetting van subsidie.

Procedure Vanaf vandaag tot 26 januari 2004 kunnen de instellingen in de stad schriftelijke reageren op de Visie Kunst en Cultuur en aanzet tot programma. Tussen 27 januari en 18 februari 2004 wordt met betrokken instellingen gesproken over de bezuinigingsvoorstellen die voor behandeling in B en W worden voorbereid. Op 2 maart neemt het college een standpunt in over de definitieve versie van de aanzet tot programma en over concrete bezuinigingsvoorstellen. Behandeling van de voorstellen in de raadscommissie Sociale Pijler is voorzien voor 16 maart a.s. Daarin kunnen instellingen hun reacties op de voorstellen desgewenst ook nog eens mondeling toelichten. Behandeling van de Visie en de aanzet tot programma in de gemeenteraad staat voor 19 april gepland. Na de behandeling in de gemeenteraad, wordt in mei/juni een definitief programma gemaakt voor het kunst en cultuurbeleid in de komende jaren.

Visie Kunst en Cultuur Aanzet tot programma

© 2003 Gemeente Eindhoven