PvdA Europees parlement


PERSINFORMATIE

Max van den Berg: Regeringsleiders falen

14 december 2003 "De regeringsleiders hebben gefaald op de Eurotop in Brussel", zegt Max van den Berg, delegatieleider en lijsttrekker voor de PvdA Eurodelegatie.

Van den Berg: "Na de mislukking van Nice hebben de regeringsleiders ingestemd met het voorstel van het Europees Parlement een conventie te houden, samengesteld uit nationale en Europarlementariërs en vertegenwoordigers van de nationale regeringen."

"Wat de regeringsleiders niet lukte, lukte hen wel. Na 18 maanden publiek debat in samenspraak met maatschappelijke organisaties lag er een nieuwe grondwet, die Europa democratischer maakt en beter doet presteren. Helaas. In plaats van dit succes te omarmen en daarmee een adequaat antwoord te geven op de terechte `Euroscepsis' van vele burgers, vielen de regeringsleiders terug in de nationale reflex van het korte termijn belang", aldus de

leider van de PvdA Eurodelegatie in het Europees Parlement.

"Ieder land breidde, via zijn ambtelijk apparaat, zijn eigen gelijk uit en creëerde ruzie met de ander. Polen en Spanje met Duitsland en Frankrijk, Nederland met Frankrijk en Duitsland, etc.

Verdeling van de macht en vermeend eigenbelang stonden Europees leiderschap in de weg. Hier en nu is dit de harde werkelijkheid. De regeringsleiders zijn blijkbaar impotent als het erom gaat resultaat te leveren voor de Europese burgers."

Volgens Van den Berg verklaart dit het echec van Berlusconi in Brussel. "Het is lachwekkend om nu het hele probleem maar een jaar voor ons uit te schuiven en te verwachten dat Polen

en Spanje dan wel anders gestemd zullen zijn. Alsof die landen tegen die tijd `gewoon' van opvatting veranderd zijn en `vergeten' dat Minister Gerrit Zalm de afgelopen tijd alleen maar vooral de tegenstellingen heeft vergroot en relaties bedorven. Absurd. Zalm heeft de afgelopen tijd de wel degelijk aanwezige bouwstenen gebruikt om ruiten in te gooien in plaats van een zodanig fundament te leggen dat Nederland volgend jaar, tijdens het Europees voorzitterschap, zo goed gepositioneerd is dat consensus kan worden bewerkstelligd."

Max van den Berg: "Erger nog is dat over een jaar de toetreding van tien landen een feit is, terwijl de bestuursstructuur daar


-via het Verdrag van Nice- alléén in technische zin op is toegesneden. Maar in politieke, bestuurlijke en democratische zin loopt deze volkomen, maar dan ook volkomen, achter."

"De huidige impotentie van de regeringsleiders gaat ten koste van de toetreders en gaat ten koste van de Europese burgers. En dat terwijl we met een economische crisis te maken hebben in Europa. In plaats van stimulerend beleid, dreigt nu stagnatie. Een langdurig uitstel van oplossingen in plaats van de nu broodnodige actie. Ik heb geen vertrouwen meer in de huidige regeringsleiders. Voorzover ze niet hebben meegewerkt of problemen hebben gecreëerd, moeten ze de rekening maar gepresenteerd krijgen bij de Europese verkiezingen op 10 juni."

Van den Berg: "Ik stel voor de uitweg die in Europa tot nog toe wel heeft gewerkt, de conventie, opnieuw te gebruiken. De conventie moet opnieuw worden bijeengeroepen en de opdracht krijgen om in de huidige crisis, op zéér korte termijn en in alle openbaarheid, een voorstel te formuleren. En de conventie moet zich laten bijstaan door een tijdelijke commissie van wijze mannen, met onder andere oud-premier Kok, De Haene, Amato."

Europa verkeert in een crisis en dat vergt crisismanagement. Eind januari of begin februari moet de IGC besluiten nemen, op basis waarvan referenda kunnen worden gehouden in de landen die dat wensen. Wie nu geen crisismanagement bedrijft, zal straks bij de Europese verkiezingen worden afgerekend op het verwaarlozen van de Europese burger en zijn zorgen (werk, migratie, criminaliteit, buitenlands beleid, teveel bureaucratie). Ik roep progressief Europa op niet de weg van het uitstel te kiezen, maar actief opnieuw de conventie te steunen."

Voor informatie:

Martin Ruis

Persvoorlichter

PvdA Eurodelegatie

Europees Parlement

Tel: 0032 473 957 426