Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Inspectie Werk en Inkomen

Directie Toezicht gemeenten

De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgele- Postbus 11563 genheid 2502 AN Den Haag De heer drs. M. Rutte Prinses Beatrixlaan 82 Postbus 90801 2595 AL Den Haag 2509 LV DEN HAAG Telefoon (070) 304 44 44 Fax (070) 304 44 45 www.iwiweb.nl

Contactpersoon N.J. de Weijer Datum 12 december 2003 Doorkiesnummer (070) 304 46 80 Uw kenmerk E-mail ndweijer@iwiweb.nl Ons kenmerk 2003/4894 Onderwerp De afwikkeling van "verscherpt toezicht Abw"vanwege de invoering van de WWB en versoepe- ling verantwoordingsplicht gemeenten voor het vergoedingsjaar 2003

Geachte heer Rutte,

Door middel van deze brief informeer ik U op welke wijze de afwikkeling van verscherpt toezicht bij de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Haarlem, Almelo en Den Helder zal plaatsvinden. De (versnelde) afwikkeling vindt plaats vanwege de volgende gebeurtenissen: a) de invoering van de Wet Werk en Bijstand (WWB) per 1 januari 2004; b) uw besluit over 2003 geen financiële maatregelen te zullen treffen ten aanzien van voorschriften die met de invoering van de WWB vervallen of die met die wet wor- den omgezet van een verplichting in een bevoegdheid voor gemeenten; c) als gevolg van voornoemd besluit zullen gemeenten zich niet meer over tekortko- mingen met betrekking tot die voorschriften/ verplichtingen in het verslag over de uitvoering 2003 behoeven te verantwoorden. De tekortkomingen in de uitvoering die toentertijd aanleiding waren voor het verscherpt toezicht, hebben hoofdzakelijk betrekking op deze voorschriften en verplichtingen.

Gezien het vervallen van de Abw is er voor de Inspectie Werk en Inkomen geen legitimatie meer om deze individuele gemeenten na 1-1- 2004 nog op de voet te blijven volgen en ge- zien gebeurtenis b) en c) is het niet meer zinvol van de betreffende gemeenten verantwoor- dingsinformatie te eisen over het vierde kwartaal 2003.

De afwikkeling kent de volgende stappen:
1) Vanwege de invoering van de WWB wordt het verscherpt Abw-toezicht op de uitvoe- ring door individuele gemeenten per 1-1- 2004 beëindigd;
2) Ten aanzien van elke onder verscherpt toezicht staande gemeente, zal ik mij ten aanzien van de te stellen informatie-eis en uit te brengen rapportage beperken tot de gemeente- lijke verantwoording over het derde kwartaal 2003;
3) Ingeval het voor een individuele gemeente ­ in het kader van de toekenning van gelden Agenda voor de Toekomst 2003, van belang is, zal ik op verzoek van u, de door die De Inspectie Werk en Inkomen houdt toezicht op de uitvoering van de sociale zekerheid en is een organisatie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Ons kenmerk 2003/4894 individuele gemeente aan te leveren verantwoordingsinformatie over het vierde kwar- taal 2003 dan wel over het gehele vergoedingsjaar 2003, nog voorzien van een IWI- oordeel.

IWI zal - gezien art 76 WWB - voortaan op basis van een risicoanalyse - toegepast op WWB uitvoerings- en andere gegevens - rapporteren over ernstige tekortkomingen in de uitvoering bij individuele gemeenten.

Voorts geef ik u in overweging de Kamers der Staten-Generaal op de hoogte te brengen van mijn werkwijze ter afwikkeling van het verscherpt toezicht in het kader van de Abw.

Hoogachtend, De inspecteur-generaal Werk en Inkomen

(mr. L.H.J. Kokhuis)

2/2