Gemeente Breda

Persberichten

16-12-2003

Zonnepanelen op dak brandweerkazerne

Zestien vierkante meter zonnepanelen sieren het dak van de brandweerkazerne aan de Tramsingel in Breda. Ook op het dak van het gebouw Bibliotheek Breda / De Nieuwe Veste zijn onlangs nog eens eenendertig vierkante meter zonnepanelen geplaatst. Wethouder Arbouw benadrukt het belang van duurzame energie in het algemeen en zonne-energie in het bijzonder op openbare gebouwen als voorbeeldfunctie voor alle bedrijven en inwoners van de gemeente Breda. De brandweer heeft de zonnepanelen gewonnen met het project Zonnetje op het Werk.

Zonnetje op het Werk is de naam van een wedstrijd die de gemeente Breda heeft gehouden onder haar ambtenaren om te komen met ideeën om zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen te realiseren. Een eis was dat de uitvoering van die ideeën als voorbeeld moet kunnen dienen voor burgers en bedrijven om ook zonnepanelen te plaatsen. De jury heeft besloten om de zonnepanelen bij twee gemeentelijke gebouwen te plaatsen: bij de brandweerkazerne en bij het gebouw Bibliotheek Breda / De Nieuwe Veste. Bij de brandweerkazerne vanwege de locatie in de stad en de zichtbaarheid voor het publiek. Voor het gebouw Bibliotheek Breda / De Nieuwe Veste waren de bezoekersaantallen en de mogelijkheid voor educatieve doeleinden de doorslaggevende redenen. Zonnepanelen zetten (zon)licht direct om in elektriciteit. Het gebouw van de brandweer is in 2001 bekroond met de Architectuurprijs. Het ligt enigszins voor de hand om hier zonnepanelen te plaatsen, omdat dit gebouw is ontworpen met oog voor milieu en duurzaamheid door Neutelings Riedijk Architecten BV.

Bij het gebouw van de Bibliotheek Breda / De Nieuwe Veste bleek het ook mogelijk zonnepanelen te realiseren. De panelen zijn niet direct zichtbaar voor het publiek. In het voorjaar van 2004 komt er in de hal van het gebouw een informatiepaneel met daarop aangegeven de opgewekte zonne-energie om te laten zien wat er op het dak gebeurt. Verder zullen er in de loop van het jaar meer activiteiten komen om aandacht te vragen voor duurzaamheid. Het gebouw kent vele bezoekers; zon 40 procent van de Bredase bevolking bezoekt de bibliotheek en ruim 3.000 leerlingen van De Nieuwe Veste volgen lessen in dit gebouw.

Breda wil een bijdrage leveren aan vermindering van de CO2-uitstoot en zo het broeikaseffect tegengaan. Energie is één van de themas in de Milieuvisie Breda 2015. De Milieuvisie is de uitwerking van de milieuaspecten uit de Stadsvisie Breda. Ze geeft een visie voor het toekomstig milieu van de stad en haar inwoners. Aspecten als duurzaamheid en leefbaarheid spelen daarin een belangrijke rol.

Breda, 16 december 2003