Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 03/201

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Directie Communicatie

16 december 2003

Nr. 03/201

Regionale afspraken over herintredende vrouwen

In de regio's Twente en Nijmegen worden in de periode tot en met 2005 450 herintredende vrouwen begeleid en aan werk geholpen. In de omgeving van Amsterdam zijn al afspraken gemaakt om tweeduizend vrouwen aan de slag te krijgen, daarnaast worden nu 160 vacatures beschikbaar gesteld. Het regionaal platform Arbeidsmarktbeleid West-Brabant ontwikkelt een plan om 2500 herintredende vrouwen aan de slag te helpen.

Dit staat in drie convenanten en een intentieverklaring die door staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en deelnemende partijen vandaag zijn ondertekend. De convenanten zijn onderdeel van een reeks en vormen een regionale uitwerking van de intentieverklaring herintredende vrouwen. In deze intentieverklaring hebben onder meer diverse brancheorganisaties, de Centrale Organisatie voor Werk en Inkomen en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid afgesproken om in de periode tot en met 2005 in totaal 50.000 herintredende vrouwen aan het werk te krijgen.

De intentieverklaring en de convenanten passen in de doelstelling van het kabinet om de arbeidsdeelname van vrouwen te verhogen tot 65 procent in 2010. In 2002 werkte 54 procent van de vrouwen. De toename moet voor een belangrijk deel komen van de extra instroom van herintreedsters. De begeleiding van vrouwen bij hun zoektocht naar werk is ook van belang om bij een aantrekkende economie aan de vraag naar personeel te kunnen voldoen.

In Twente kunnen herintredende vrouwen in verschillende sectoren aan de slag. Zo krijgen bijvoorbeeld A-verpleegkundigen een omscholing aangeboden naar andere banen in de zorg. Daarnaast kunnen vrouwen aan de slag in deeltijdfuncties binnen de groothandel of bij woningbouwcorporaties en energiebedrijven. In totaal worden tenminste 100 vrouwen aan betaald werk geholpen door centra voor werk en inkomen, gemeenten en werkgevers. Het convenant is ook ondertekend door de gemeente Enschede, Hengelo, Almelo, Oldenzaal, Hellendoorn, Centrum voor Werk en Inkomen regio Oost, en diverse werkgevers- en andere organisaties.

Nijmegen gaat 350 herintreedsters begeleiden en aan het werk helpen. De aanpak richt zich vooral op allochtone vrouwen. Het convenant is eveneens ondertekend door het Centrum voor Werk en Inkomen en de gemeente Nijmegen.

In de regio Amsterdam zijn begin dit jaar afspraken gemaakt om tweeduizend herintredende vrouwen via een opleiding of cursus weer aan de slag te krijgen. In aanvulling daarop hebben Mac Donald's, Consolid en Hudson in totaal 160 vacatures beschikbaar gesteld.

Het regionaal platform Arbeidsmarktbeleid (RPA) West-Brabant ontwikkelt een plan om in de regio 2500 herintredende vrouwen aan de slag te helpen in de zorg, land- en tuinbouw en de groothandel. Het uitgangspunt hierbij is de vraag van de werkgevers in deze sectoren. In West-Brabant werken minder vrouwen dan in de rest van Nederland (42 procent ten opzichte van 54 procent van de vrouwelijke beroepsbevolking). Het RPA West-Brabant gaat hierover verdere afspraken maken met betrokken gemeenten en andere partijen. Medeondertekenaars zijn het regionaal platform Arbeidsmarktbeleid West-Brabant, diverse gemeenten en brancheorganisaties uit de zorg, land- en tuinbouw en de groothandel.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Regio Twente: B. Amelink, 053 487 65 11 of H. Harkema, 053 487 66 38

Regio Nijmegen: W. van het Hekke, 024 329 38 13

Regio Amsterdam: Y. van Amstel, 020 552 27 85

Regio West Brabant: Nadine Gooijers, 0165 58 18 25

2003