Gemeente Utrecht

| |3500 CE UTRECHT | | |Telefoon: (030) 286 11 32 | | |Fax: (030) 286 11 43 | | |Internet: www.utrecht.nl |

Luidschema Buurtoren herstelt oude traditie in ere

Voor de Waakklok, de Banklok en de kerkklokken in de Buurtoren is een luidschema vastgesteld. Dat luidschema is vastgesteld op basis van de historische functie van de klokken in de Buurtoren. Met dit luidschema wordt de oude functie van het gelui in ere hersteld. Zo markeert de tweede monumentenstad van Nederland zijn positie als kerkenstad en als beiaardierstad. Het luidschema heeft een jaar proefgedraaid en is daarna geëvalueerd. Op basis van de evaluatie is besloten voortaan de zaterdagochtend- en avondluiding te laten vervallen. Op zondagen werd al niet geluid. Voortaan wordt ook niet meer geluid op christelijke feestdagen. De klokken van de Buurtoren zullen luiden bij begin en eind van de dag, bij de aanvang van raadsvergaderingen, bij de afsluiting van de winkelweek en bij speciale gelegenheden.

Op 1 juli 2002 werd, als afronding van het Utrechts Klokkenplan, het herstelde gelui van de Buurtoren officieel overgedragen aan de gemeente. Voorafgaand aan de overdracht is door het Utrechts Klokkenluidersgilde samen met de gemeente een gebruiksplan opgesteld. Daarin wordt ingegaan op het luiden van de klokken in relatie tot hun historische functie. Dit mondde uit in een luidschema, dat vanaf juli 2002 grotendeels is uitgevoerd. In augustus 2003 hebben omwonenden een enquête ontvangen om dit luidschema te evalueren. Hoewel de respons op deze enquête met 22,6 % laag was, konden wel een aantal conclusies getrokken worden uit de beantwoording van de vragen. Zo heeft een meerderheid van de respondenten geen problemen met de klokluidingen en kon het luidschema met een beperkt aantal wijzigingen worden vastgesteld.

Het luidschema is als volgt vastgesteld:

Waakklok: Maandag t/m vrijdag om 7.55 uur en 21.55 uur: 2 minuten. Uitzonderingen: Pasen, Pinksteren, Kerstmis.

Banklok: Voor aanvang van de raadsvergaderingen op donderdagmiddag: 5 minuten. Zaterdag van 17.00 - 17.05 uur, als afsluiting van de winkelweek. Bij andere, door het gemeentebestuur te bepalen gelegenheden. Uitzonderingen: zaterdag voor Pasen (Stille zaterdag), Kerstmis. Voor de stadsklokken (Waakklok en Banklok) wordt hiermee aansluiting gezocht bij oude gebruiken: De Waakklok werd in vroeger eeuwen iedere avond een half uur lang geluid. Dit kondigde het uur der poortsluiting aan en waarschuwde niet-ingezetenen de stad te verlaten. De Banklok was van oorsprong het middel waarmee het stadsbestuur de burgers opriep tot een zitting, waarin rechtszaken en wetgevende bepalingen aan de orde kwamen.

Het kerkgelui: Grote Maria, Andreas en Kleine Maria: Op zaterdag na de automatisch uurslag van de Domtoren om 17.30 uur: 10 minuten, voorafgaand aan het automatisch speelwerk van de Domtoren om 17.45 uur. Bij de volgende speciale gelegenheden: Opening Festival Oude Muziek, Koninginnedag, Bevrijdingsdag, Oudejaarsavond om 18.00 uur, Open Monumentendag om 12.00 uur. Uitzonderingen: zaterdag voor Pasen (Stille zaterdag), Kerstmis. Aangezien de Buurkerk geen kerkelijke functie meer heeft, is het luiden bij kerkdiensten op zondag of bij andere kerkelijke activiteiten niet meer van toepassing. Daarom is gekozen voor een alternatieve regelmatig terugkerende luiding, aansluitend op de luiding van de Domtoren. Daarnaast wordt het kerkgelui gebruikt bij speciale gelegenheden.

Met dit luidschema versterkt Utrecht zijn positie als beiaardierstad. Utrecht heeft de grootste collectie middeleeuwse luidklokken en carillons van Nederland en een stadsbeiaardier van internationale naam en faam.

Noot voor de media: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hans Scholten, bestuurscommunicatie, 030-286 10 15.

Utrecht, 16 december 2003.

---- --