Gemeente Ede

nummer 294 / Ede,16 december 2003

Bestemmingsplan ISEV naar de raad

Het college van burgemeesters en wethouders stelt de gemeenteraad voor het bestemmingsplan ISEV vast te stellen. Het bestemmingsplan beslaat het gebied tussen Ede en De Klomp. Hier komt een drietal bedrijventerreinen nabij aansluitingen op de A12 en de A30. Het plan heeft dit najaar als ontwerp-bestemmingsplan ter visie gelegen. Daar zijn zo'n 65 reacties op binnen gekomen. Onder meer naar aanleiding van die reacties stelt het college nu een aantal aanpassingen voor.

Burgemeester en wethouders willen de maximale bouwhoogtes van de bedrijventerreinen in de omgeving van woningen omlaag brengen. Verder zou het bestemmingsplan meer waarborgen moeten geven voor een buffer tussen De Klomp en het te ontwikkelen bedrijventerreinen De Klomp-Oost. Het college wil het gebied waarin eventueel windturbines kunnen komen, terugbrengen tot een zone langs de A30. Het college heeft echter nog niet definitief besloten dat die hier moeten komen.

Over deze belangrijkste aanpassingen vergadert de raad 29 januari. De Commissie voor de m.e.r., die inmiddels het milieueffectrapport heeft getoetst, heeft geoordeeld dat het rapport voldoende informatie bevat voor het nu te nemen besluit over het bestemmingsplan.

Snel beginnen Het college wil snel een eerste stap zetten in de realisatie van bedrijventerrein. Wethouder Rob Spiegelenberg hierover: 'Voor de werkgelegenheid in Ede is het belangrijk nieuwe bedrijven aan te trekken. Daarom starten we aan de kant van Ede. (Ede West Fase II en III). Ik ga er van uit dat we daar in de loop van 2005 met bouwrijp maken kunnen beginnen. De Klomp-Oost wordt later pas ontwikkeld.'

Duurzaamheidsnotitie en beeldkwaliteitsplan Behalve het bestemmingsplan buigt de gemeenteraad zich ook over een notitie over het duurzaam maken van de bedrijventerreinen, voor zowel het milieu als voor bedrijven zelf. Hierin staat de wijze die wordt voorgestaan om, samen met het bedrijfsleven, te komen tot een duurzaamheidsplan voor de inrichting en het beheer van de bedrijventerreinen. Ook legt het college de raad nu een beeldkwaliteitsplan voor hetzelfde gebied voor. Op het ontwerp-beeldkwaliteitsplan zijn in het najaar ook reacties zijn binnengekomen.

Procedure De gemeenteraad vergadert op 29 januari over het bestemmingsplan en de notitie "Uitwerking duurzaamheid ISEV-bedrijventerreinen" en het beeldkwaliteitsplan. Nadat het bestemmingsplan is vastgesteld wordt het weer ter inzage gelegd en gaat het naar de Provincie, die nog haar goedkeuring moet verlenen aan het bestemmingsplan.