Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie Utrecht steunt 22 woon- zorg- welzijnsprojecten

Thuisleeskisten en wonen bij een kerk

16-12-2003 Verstandelijk gehandicapten die een theehuis en informatiecentrum runnen, woningen voor mensen met een handicap en senioren samen, dagverzorging voor Marokkaanse vrouwen. Een greep uit de projecten die vandaag subsidie hebben gekregen van Gedeputeerde Staten. Ruim 545.000 euro stelt de provincie Utrecht beschikbaar aan 22 woon- zorg en welzijnsprojecten in de regio. De 22 projecten zijn vanuit het provinciale programma Wel Thuis! gehonoreerd.

Noodzakelijke financiële bijdrage 'Wij zijn ontzettend dankbaar dat de provincie wil bijdragen aan dit project en we hebben het ook hard nodig', zegt een opgetogen Pieter de Jong. Hij is de secretaris van de Stichting Woonvoorziening Kockengen en vader van Marike. "Ruim 6 jaar geleden zijn we begonnen met dit project en we hebben de nodige hobbels moeten overwinnen. Maar nu komt het er echt. Een eigen plek voor onze kinderen." In Kockengen gaan 9 verstandelijk gehandicapte jongeren wonen bij de kerk. En dat niet alleen: "Ook de mensen in Kockengen hebben er wat aan. Zo is er een zaaltje, met een echt kerkorgel, wat de mensen kunnen huren. En dan zorgen onze kinderen voor de koffie. Bovendien komt er ook een wereldwinkel, waar onze kinderen in de winkel staan. Zo heeft iedereen er wat aan en kun je spreken over integratie.'

Kwaliteit De kwaliteit van de aanvragen was hoog. En het budget uiteindelijk toch beperkt. Vandaar dat er 22 van 39 projecten een subsidie hebben gekregen en er zeer streng geselecteerd is. Cliëntinitiatieven kregen voorrang. En verder projecten die de doelstellingen van Wel Thuis! " zolang mogelijk 'normaal' thuis blijven wonen- het best ondersteunen.

In een aantal gevallen is personenalarmering toegekend. Gedeputeerde Kamp: "Iemand kunnen roepen wanneer je in nood zit, is een randvoorwaarde om thuis te kunnen blijven wonen. We hebben gemerkt dat het in de praktijk moeilijk is de financiering rond te krijgen. Vandaar dat wij daar in uitzonderlijke gevallen geld voor hebben vrijgemaakt. Het komend jaar gaan we met de verantwoordelijke zorgverzekeraars en andere partijen om de tafel om te kijken hoe dit beter geregeld kan worden."

Bijdrage In totaal komen er 426 woningen met zorg bij. Naast Stichting Woonvoorziening Kockengen, ontvangen ook de volgende projecten een bijdrage vanuit de provincie Utrecht: · Stichting Wonen zoals ik wil in Woerden. Hierin wordt voor 28 jongeren met een verstandelijke handicap een woonvorm gerealiseerd. Er komt ook een logeervoorziening en ruimte voor dagactiviteiten. Dit is een ouderinitiatief. · Patrimonium Veenendaal in Veenendaal. In de wijk Dragonder-oost worden 47 zorgwoningen gerealiseerd. 17 woningen zijn bedoeld voor mensen met een handicap die gezamenlijk gaan wonen. De rest zijn seniorenwoningen en woningen voor minder validen. · Portaal in Odijk. In de Schoudermantel gaan 19 mensen met een verstandelijke handicap wonen. De provincie draagt bij aan de gemeenschappelijke ruimte. · Abrona in Benschop. Negen mensen met een verstandelijke handicap gaan op een zorgboerderij wonen. Twaalf mensen met een handicap kunnen gaan werken in het theehuis of het informatiecentrum. · Gemeente Amersfoort in Liendert/Rustenburg. In de Amersfoortse wijk wordt een woonservicegebied gerealiseerd. De provincie draagt bij aan een zorgpost en ontmoetingsruimten. · Stichting de Rhijnhuysen in Utrecht. Dagverzorging voor 12 oudere Marokkaanse vrouwen in Kanaleneiland.

· Stichting Gezondheidscentrum Kanaalstraat in Lombok Utrecht. Een gezondheidscentrum met zorgwoningen wordt gerealiseerd. De provincie draagt bij aan het toegankelijk maken van het gebouw. · Woningbouwcorporatie De Seyster Veste in Den Dolder. Een wijksteunpunt wordt opgezet. De provincie draagt bij aan de zorgruimtes. · Stichting 't Fierhuis in Soest. Twaalf verstandelijk gehandicapte jongeren gaan samen wonen. De provincie draagt bij aan het alarmsysteem en aan intercom-camerabeveiliging. · Ijsselsteinse Woningbouwvereniging in Ijsselstein. Twaalf woningen voor mensen met een lichamelijke beperking. De provincie draagt bij aan het afroep en inspreeksysteem. · Woningbouwvereniging de Kombinatie in Zeist. 72 seniorenwoningen worden voorzien van alarmering. · Stichting Thuiszorg Eemland in Amersfoort. 70 woningen worden voorzien van alarmering. · Stichting De Schuilenburcht in Amersfoort. 110 woningen worden voorzien van alarmering. · Welzijnsinstelling Portes in Utrecht. Eén of twee dagen per week dagopvang voor ouderen. · Stichting Vrienden Rida in Woerden. Inloopruimte van het dienstencentrum krijgt een bijdrage. · Woonzorgcentrum Snavelenburg in Woerden. Bewoners in de wijk Langewiek kunnen ook een beroep gaan doen op de klussendienst en het wonen-zorg-welzijnsloket. · Abrona in Harmelen. In een boomkwekerij kunnen 20 mensen met een handicap aan het werk. De provincie draagt bij aan het gereedschap en de inrichting van de winkel. · Stichting de Wilg in Utrecht. Welzijnsprojecten: aanbieden van leeskisten aan huis voor mensen met een ernstige verstandelijke beperking en 4 activiteiten (darten, internetcafé, doe het zelf cursus) voor mensen met een lichte verstandelijke beperking in Overvecht en Leidsche Rijn. · Gemeente Soest in Soest. Professionele ondersteuning voor de Stichting Welzijn Ouderen. · Steunpunt GGZ; multiloog in Utrecht. Bijeenkomsten om begrip te versterken tussen mensen die psychisch lijden, mensen uit hun omgeving en hulpverleners.

Nieuw ronde De derde tender van de woonzorgstimuleringsregeling is inmiddels gestart. Er is 731.250 euro beschikbaar voor woon- zorg en welzijnsinitiatieven. Inschrijven is mogelijk tot 1 april 2004. Meer informatie en aanvraagformulieren vindt u op de website: www.provincie-utrecht.nl. Direct bij de openingspagina kunt u doorklikken naar Wel Thuis! U kunt ook bellen met Patricia Plaizier op telefoonnummer 030 258 25 27.

Wel Thuis! De woonzorgstimuleringsregeling is een onderdeel van het programma Wel Thuis! Dit programma moet er mede voor zorgen dat er meer woningen met zorg en welzijn komen. Omdat de provincie zelf niet bouwt en zelf geen zorg levert, richt het programma zich voornamelijk op externe partijen. De provincie is een soort vliegwiel, wil stimuleren en ondersteunen. Veel ouderen en gehandicapten wonen immers liever thuis en in een gewone woonwijk dan in een zorginstelling. In veel gevallen kan dat ook, als er tenminste voldoende aangepaste woningen zijn. En er in de buurt voldoende aanvullende zorg geboden wordt.

Meer informatie: Irma Vermeend, telefoon 030 258 2153 of Irma.Vermeend@provincie-utrecht.nl