FNV BOUW

Afbouw en natuursteen: aantrekkelijk blijven

FNV Bouw vindt dat de afbouwsector voor werknemers aantrekkelijk moet blijven. Daarop richten zich de CAO-voorstellen van de bond. Dinsdag 16 december starten de besprekingen in de natuursteen (2500 werknemers), woensdag 17 december in de afbouwsector (13.000 werknemers, met name stukadoors). Overeenkomstig het Najaarsakkoord stelt FNV Bouw geen structurele looneis; wel ziet de bond ruimte voor een eenmalige uitkering van 350 euro bruto. Ook vraagt de bond om een collectieve reparatie van verslechteringen in het ziekenfondspakket. Verder maken autokosten deel uit van de onderhandelingen.

Om de natuursteen voor werknemers aantrekkelijk te houden wil FNV Bouw uitruil van arbeidsvoorwaarden mogelijk maken. Met een 'CAO à la carte' kunnen werknemers hun beloning aanpassen aan eigen wensen, bijvoorbeeld door dagen te kopen of te verkopen. Ook streeft FNV Bouw naar gevarieerder werk door opleiding tot allround vakmanschap.

In de afbouw wil FNV Bouw in elk geval compensatie vanuit de sector voor 'cyclische werkloosheid': is er in de winter onvoldoende werk, dan mag niet de werknemer daar de dupe van worden. Punt is verder de vierdaagse werkweek voor werknemers van 55 jaar en ouder. Ze hebben daar nu al recht op, maar komen er vrije dagen voor tekort. Om dat aantal 'seniorendagen' uit te breiden, wil FNV Bouw de premie voor het Vakantiefonds verhogen; werkgevers krijgen daaruit deze extra kosten voor hun oudere werknemers vergoed.

Voor de redactie,