RVU

Nederland 3 P E R S B E R I C H T

PB 1202-16 Hilversum, 12 december 2003

Werken aan werk: de hotelschool Dinsdag 2, 9 en 16 december 2003 van 21.30­22.00 uur, rvu / nederland 3

In de RVU-serie Werken aan Werk is een driedelige serie over de Hogere Hotelschool Den Haag te zien. De gerenommeerde school bestaat al sinds 1929 en telt inmiddels zo'n 1500 leerlingen. De serie volgt een aantal studenten en docenten en geeft daarmee een uniek kijkje in de keuken.

Etiquette en omgangsvormen heeft de school traditioneel hoog in het vaandel staan. De strikte regels en de naleving ervan leiden regelmatig tot amusante en intrigerende situaties. De selectie van nieuwe studenten is streng. Slechts één op de drie van de jongeren die zich aanmelden wordt toegelaten. In het eerste jaar wonen de studenten verplicht in het Skotel. Als onderdeel van het leerproces moeten ze daar een kamer delen met een student die ze niet kennen en krijgen ze cijfers voor samenleven, samenwerken en voor het schoonmaken van de studentenflat, de zogeheten "cleaning check". Naast de vele managementvakken hecht de school grote waarde aan de praktijk: ondernemend leren. De hele school draait grotendeels op studenten. Studenten werken mee aan het werven van nieuwe studenten. Ze werken in de receptie, de keuken, het hotel, de brasserie en het restaurant. Zelfs de koffie en thee worden door keurig in (mantel)pak geklede studenten geserveerd; roomservice noemen ze dat.

Aflevering 3, slot (16 december): Net werken!
---
De Hotelschool laat niet zomaar iedereen toe. Er is een strenge selectieprocedure die omgeven is met veel geheimzinnigheid. In de laatste aflevering van De Hotelschool wordt een tipje van deze sluier opgelicht. Verder: de voordelen van het wonen in het Skotel, het bereiden van een kreeft, de jaarlijkse reünie van oud-studenten en tenslotte het in Amerikaanse stijl afstuderen compleet met medaille en trompetgeschal. De afgestudeerden hebben uiteindelijk vooral geleerd dat succes in het leven afhangt van je netwerk.

Een programma van Marco Zuilhof. Eindredactie: Henk Baard.

Met vriendelijke groeten,

Quinta Murré RVU/// educatieve omroep Afdeling Communicatie (Bereikbaar op 035-6771482, maandag, dinsdag, en vrijdagochtend)