ERNST AND YOUNG

ERNST & YOUNG: onderzoek IFRS bij beleggingsinstellingen

Voordelen nieuwe Europese standaard onderschat

Beleggingsfondsen en toezichthouders in Europa anticiperen onvoldoende op IFRS

ROTTERDAM, 15 DECEMBER 2003 - Beleggingsfondsen en hun toezichthouders kijken in Europa de kat uit de boom als het gaat om International Financial Reporting Standards (IFRS). Deze nieuwe regels voor financiële verslaglegging gelden vanaf 2005 voor bijna alle beursgenoteerde ondernemingen in Europa. Alleen als er géén consolidatie plicht is, zijn de Europese regels niet van toepassing. Zoals voor de meeste beleggingsfondsen. En hoewel 80 procent van alle fondsmanagers, asset managers en toezichthouders overtuigd is dat IFRS de internationale standaard wordt, geeft ruim driekwart er géén prioriteit aan en onderzocht slechts een minderheid de implicaties. Dit blijkt uit onderzoek van Ernst & Young onder asset managers, fondsmanagers en toezichthouders in 22 Europese landen.

Onderzoekers van Ernst & Young spraken de afgelopen maanden met zestig asset managers, fondsmanagers en toezichthouders in tweeëntwintig Europese landen. Ook toetsten zij de huidige, lokale wetgeving voor financiële verslaglegging voor beleggingsfondsen aan de IFRS regels.

Doel van het onderzoek was te bekijken of beleggingfondsen en hun omgeving (wetgeving en hun toezichthouders) anticiperen op IFRS. De nieuwe Europese regels voor financiële verslaglegging gelden vanaf 2005 voor alle beursgenoteerde bedrijven, die een geconsolideerde jaarrekening moeten opstellen in de landen van de Europese Unie. Strikt genomen zullen beursgenoteerde beleggingsinstellingen veelal niet aan IFRS behoeven te voldoen, omdat er veelal geen consolidatie plicht is. Gegeven het toenemende belang van IFRS in Europa, heeft Ernst & Young de houding van de asset management branche en haar toezichthouders ten opzichte van IFRS in kaart gebracht. Belangrijkste conclusie: wetgeving, toezichthouders en de beleggingsfondsen zijn nog onvoldoende pro-actief als het gaat om IFRS. Desondanks denken vier van de vijf fondsmanagers dat IFRS de internationale standaard wordt voor financiële verslaglegging.

In negentien landen ontbreekt het op dit moment aan lokale wetgeving die IFRS-rapportage toestaat. Ook is relatief weinig beweging in de wetgeving te onderkennen. De onzekerheid daarover maakt aanbieders van beleggingsfondsen afwachtend. Daarnaast ontbreekt het bij de toezichthouders in Europa aan een eensluidende visie op IFRS. Circa 40 procent van de toezichthouders vindt de regels relevant en nuttig. De andere 60 procent ziet de voordelen van toepassing van IFRS door beleggingsfondsen niet. Bovendien worden de toezichthouders op geen enkele manier onder druk gezet door fondsen om een gemeenschappelijke visie te ontwikkelen. Toch delen toezichthouders en beleggingsfondsen hun behoefte aan harmonisatie in verslaglegging op Europees niveau.

Ernst & Young stelt dat de voordelen van IFRS onderschat worden. Joost Hendriks, partner Ernst & Young Accountants: 'harmonisatie in verslaglegging is een groot voordeel voor alle betrokkenen. Het biedt transparantie en consistente informatie. Het vergroot bovendien de mogelijkheden voor gecentraliseerde accounting centra in Europa. Verslaglegging volgens IFRS normen kan ook fungeren als kwaliteitskenmerk. Ondanks het feit dat IFRS geen specifieke regels kent voor beleggingsfondsen, pleiten wij voor een omslag in het denken over IFRS in de asset management branche.'

Noot aan de redactie Het onderzoeksrapport 'International Financial Reporting Standards, Results from a European Survey on Investment Funds' is verkrijgbaar via de onderstaande contactpersonen.