Socialistische Partij

Verzweeg De Geus nieuwe WAO-cijfers?

14-12-2003 * De onthulling van SER-kroonlid Linschoten in Buitenhof dat de WAO-instroom spectaculair is gedaald, roept de vraag op of minister De Geus de juiste cijfers met opzet voor de Kamer heeft verzwegen. Hij zal daarover dinsdag opheldering moeten verschaffen tijdens het vragenuur, stelt SP-Kamerlid Jan de Wit. Opzettelijk cijfers verzwijgen is immers een politieke doodzonde.

Volgens Linschoten is de jaarlijkse instroom van arbeidsongeschikte mensen in de WAO nu al spectaculair gedaald. Als de nieuwe WAO zal worden ingevoerd, zal de instroom zelfs nog zakken tot 13.000 per jaar, dus ver onder de 25.000 die het kabinet beoogt. Tot nu toe heeft minister De Geus deze cijfers niet aan de Tweede Kamer verstrekt, terwijl ze wel bekend waren. Het UWV had ze aan de SER gegeven, zo onthulde SER-Kroonlid Linschoten in Buitenhof.

De Tweede Kamer debatteerde onlangs over de nieuwe WAO-plannen van het kabinet, maar beschikte daarbij niet over deze cijfers. Dit roept volgens de SP de vraag op of De Geus deze cijfers met opzet heeft verzwegen. Als de cijfers kloppen, is vervolgens de vraag of de voorgenomen ingreep in de WAO nog wel noodzakelijk is.